Instalacja Steam

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
Awatar użytkownika
Nunslaughter

Post autor: Nunslaughter »

No przecież napisałem ;)

Ctrl + o -> zapis
enter -> potwierdzenie, jak zapyta o nazwę
Ctrl + x -> wyjście z edytora nano

http://damlab.pl/poradnik-debiana/handbook/

Odsyłam do poradnika. Pojawia się często na forum, a w zupełności wystarczy na sam początek, by zacząć czytać, wpisywać samemu polecenia i rozumieć o co pyta komputer.

https://www.debian.org/international/Po ... ex.pl.html

Ciekawy zbiór. Nieco czytania.
kubaszekr38

Post autor: kubaszekr38 »

Zrobiłem wszystko jak trzeba, lecz po pierwsze gdy wykonałem ostatni podpunkt, to pisało tak:
Obrazek

Druga sprawa Steam zainstalowałem, ale nie mogę go odpalić, bo wyskakuje mi znowu taki błąd:

Obrazek

I TRZECIA NAJWAŻNIEJSZA SPRAWA TO MI GO STRASZNIE TNIE PRZEZ TO!!! Da się coś zrobić, aby chodził płynnie jak wcześniej, czy tylko reinstal systemu pomoże?
Awatar użytkownika
Nunslaughter

kubaszekr38 pisze:
Obrazek
sudo aptitude install libc6-i386

Co do cięcia, to jakiś straszny bałagan musisz mieć...
kubaszekr38

OK, steam poszedl elegancko.. Jak tutaj uruchomic systemowa defragmentacje dysku, moze to pomoze.. ;/
kubaszekr38

Po tej aktualizacji Steam (która jest bezpośrednio po zainstalowaniu i włączeniu programu) wyskoczył mi taki komunikat:

Obrazek

Następnie taki:

Obrazek

Co do systemu to wyskakują mi często nie wiem skąd takie wkurzające paski (w różnych miejscach, różnej długości), które znikają po 5 minutach (w sumie zależy):

Obrazek

Już mam chęc przeinstalować system, bo to "oprogramowanie", ktore napisal mi jak mam zainstalowac "Nunslaughter", to o prostu sie nie da, moze wiecie jak to jakos zoptymalizowac, bo nie powiem co mnie trafi zaraz .. ;/
Awatar użytkownika
neo86
Beginner

Post autor: neo86 »

Takie paski to problemy na poziomie karta graficzna vs. sterownik grafiki. Jeśli to nowiutki sprzęt to ja bym tu polecił Debian Jessie lub Sid bo Wheezy ma po prostu za stare paczki i źle na nim działa nowoczesny sprzęt (mam na myśli produkowany od drugiej połowy 2013 roku i nowszy) ale to rozmowa na inny temat. Co do Steam'a no cóż ja pod Wheezym też miałem problem by go zainstalować i katastrofalnie działał jako instalowany "osobno". Poprawnie tylko zadziałał kiedy Wheezego przerobiło się na Steam OS. Przynajmniej tak było w moim przypadku ale na Dell'u E6400 z NVidią NVS 160M. Teraz na tym sprzęcie co mam nie potrzebuję Steam'a gdyż gry dostępne w sklepach na Windows w zupełności dobrze działają pod Wine w Debianie Sidzie. Pod Jessie i Sidem wystarczy tylko pobrać paczkę ze strony Steama i zainstalować i powinna działać. Jakiś czas temu sprawdzałem Steam na Sidzie i działał bez problemów. Jeśli Tobie powstają jakieś błędy widocznie masz problem z systemem. Coś musiałeś błędnie zrobić lub pomieszać...
Awatar użytkownika
Nunslaughter

Jaką masz kartę graficzną?
Co do błędu... Analogicznie do poprzedniego. Teraz libgl też 32-bit.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

kubaszekr38 pisze:Co do drugiego podpunktu, to jak zapisać w terminalu ten plik sources.list? Pisze, że "^O Zapisz" ale jak to dokładnie zapisać, bo w ogóle tego nie czaje, wpisywałem ^O + Enter jeszcze jakoś próbowałem i nic.., Prosze o pomoc.
lewy control przytrzymujesz i wciskasz "o" po czym na dole wyświetla się potwierdzenie do pliku o jakiej nazwie zapisać więc pykasz enter, po czym opuszczasz edytor -> przytrzymując lewy control wciskasz "x"

Jeśli nie potrafisz tak prostego edytora używać to pobaw się vi, a jeszcze trochę trudniejszy to edytor mcedit

Kod: Zaznacz cały

mcedit nazwa-pliku-do-edycji
Przy czym aby używać mcedit musisz zainstalować pakiet mc.
ODPOWIEDZ