ftpd na vps - rekonfiguracja

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
deith

ftpd na vps - rekonfiguracja

Post autor: deith »

Nie działa zmiana hasła ftp zainstalowanego poprzez direcadmina. Aktualnym demonem ftp jest pure-ftpd, ze zunifikowanymi plikami konfiguracyjnymi od proftpd. Kiedy zmieniam hasło:

Kod: Zaznacz cały

passwd admin
Nadal nie mogę się zalogować przez ftp, nie znalazłem ograniczeń co do adresu IP. Ale nie mogę znaleźć, w których plikach logów szukać informacji na temat błędnej próby logowania na admina. Może ktoś podpowie od czego zacząć? Edit: aha...

Debian GNU/Linux 7.5
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

pure-ftpd i proftpd to 2 różne programy/deamony ftp i każdy ma swoj ą inną składnię konfiguracyjną. Więc w jaki sposób
"zunifikowałeś plik konfiguracyjny" aby działał z jednego programu pod drugim?
A konto systemowe admin stworzone??
Czy userów masz systemowych czy z bazy danych?
deith

To nie ja zrobiłem. Wiem, że to są różne demony. W directadmin.conf znalazłem coś takiego:

ftpconfig=/etc/proftpd.conf ftppasswd=/etc/proftpd.passwd ftpvhosts=/etc/proftpd.vhosts.conf 

pureftp=1

unified_ftp_password_file=1
I z tego co się dowiedziałem, te ustawienia są niezbędne aby zamienić demona proftpd na pure-ftpd. W systemie jest około 200 użytkowników systemowych, chociaż chyba w pliku konfiguracyjnym proftpd są również użytkownicy wirtualni. Admin jest użytkownikiem systemowym, zmieniam mu hasło swobodnie i działa to na innych platformach. P.s. Jak w postach na forum złamać linię?
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

w /etc jest taki plik który blokuje logowanie do ftp dla danych userów. ftpusers?
deith

Nie ma takiego pliku.
piroaa
Beginner

Post autor: piroaa »

A nie tutaj przypadkiem jest baza z hasłami dla twoich użytkowników :
/etc/proftpd.passwd
ODPOWIEDZ