Otóż mam problem ze sterownikami ALSA do karty dźwiękowej Sound Blaster Live 5.1 [SB0220].
Używam Debiana 7 Wheezy bez X serwera, którego zainstalowałem koło tygodnia temu i służy mi głównie do nauki. Jestem praktycznie nowy jeżeli chodzi o linuksy. Szukałem rozwiązania problemu po forach, ale nic nie udało mi się znaleźć, no chyba że źle formułowałem hasła.
Przejdźmy do rzeczy. Mój problem jest nietypowy, ponieważ dźwięk z karty wydobywa się i wszystko super, ale konfiguracja w mikserze jest strasznie pomieszana i nie działa żadna inna funkcja poza regulacją głośności.

Podłączając słuchawki do portu Line Out 2, mogę kontrolować tylko głośność i to za pomocą suwaka "Wave Surround", natomiast gdy podłączam je do portu Line Out 1, jedyną możliwością kontroli jest suwak "Wave". Regulowanie suwakami takimi jak "Master" czy "PCM" nic nie daje, mimo że nie są wyciszone.
Nie mam pojęcia co w takiej sytuacji mam robić. Jest to błąd sterowników, czy po prostu są one źle skonfigurowane? Proszę o pomoc. Dodam, że jako playera do muzyki używam MOC.