mam problem z odtwarzaniem filmów HDTV pod debianem w VLC. Przykładowy film jest w formacie .mkv, skompresowany kodekiem x264 w rozdzielczości 720p. Komp, na którym uruchamiam to Pentium IV Prescott 3GHz 800Mhz, 1,5GB RAM DDR, Galaxy GeForce 7300 GT 128MB DDR3 AGP, na monitorze panoramicznym w rozdzielczości 1440x900, trybie 16x10. Film płynnie działa dopóki nie ma w nim jakiejś "akcji". Jeśli tylko cokolwiek szybko się porusza, film zaczyna ciąć. Bardzo ciąć.
Sterowniki wideo mam jakieś standardowe, z repozytorium.
Jeśli uruchamiam film z Mplayer, działa znacznie lepiej, ale i tak nie jest płynnie w najbardziej dynamicznych momentach.
Nadminiam, że na tej samej konfiguracji sprzętowej, w Windows XP filmy działają o wiele lepiej. Nie chcę jednak oglądać filmów pod windowsem.
Zapewne to tylko wina sterowników, lecz nie wiem czy są jakiekolwiek, które umożliwią mi płynne odtwarzanie filmów pod linuxem/Debianem. Jesli ktokolwiek zna przydatne repozytoria lub paczki, proszę o pomoc.
Przyznam, że pierwszy raz się spotykam z sytuację, gdzie multimedia działają mi gorzej pod linuxem niż na windowsie.