Instalacja Debiana zawiesza si
Przy użyciu płyty, instalacja przebiegła pomyślnie, bez żadnych potknięć. Przez przypadek jednak zainstalowałem GRUBa na partycji z windowsem (tej zarezerwowanej dla systemu), bo nie chciałem wgrywać go do głównego rekordu. Teraz nie mogę uruchomić windowsa (tak, wiem, to co robię jest niedorzeczne) Czy da się go jakoś przenieść?
Ale GRUB się uruchamia, jednak przy wyborze windowsa następuje po prostu zapętlenie, bo odpala się znowu GRUB. Debian działa normalnie. Chciałbym usunąć GRUBa z system reserved i zainstalować go na partycji z debianem (tak zawsze robiłem z ubuntu, bo wtedy uruchamiał się program rozruchowy windowsa i z niego mogłem wybrać linuxa) lub też na pendrivie, tak aby normalnie, Debian był niewidoczny. Jak coś takiego zrobić, włącznie z naprawą partycji zarezerwowanej dla windowsa, bez reinstallu? 

musisz naprawić windows aby normalnie startował. Zniszczy on grub ale zainstaluje swoje bloki uruchomieniowe. Jaka to wersja windowsa?
po naprawie musisz przywrócić grub w linuxie. Jaką wrsje debiana masz?
Po czym musisz sprawdzić czy masz zainstalowany pakiet os=prober, a następnie uruchomić polecenie
które wyszuka systemy i odtąd powinien się tam pojawić i windows i linux.
po naprawie musisz przywrócić grub w linuxie. Jaką wrsje debiana masz?
Po czym musisz sprawdzić czy masz zainstalowany pakiet os=prober, a następnie uruchomić polecenie
Kod: Zaznacz cały
update-grub2
Windows 7, a debian 7.6.0. Ściągnę Windowsa 7, wypalę go na płycie i spróbuję pokombinować w konsoli. Niestety, do laptopów nie są dodawane płyty Windowsa, a do dyspozycji mam tylko Acer Recovery, który umożliwia mi jedynie ponowne zainstalowanie systemu, jednak po restarcie nie mam czego uruchomić, gdyż wybranie Windowsa z GRUBA, powoduje po prostu ponowne uruchomienie GRUBA.
Nie musisz w konsoli w windowsie kombinować. Wystarczy jak się odpali instalatoruruchom napraw system... On już swoje zrobi i przywróci swój bootloader.Jak się po tym windows odpali możresz przystąpić do odzysku gruba. Gdy uruchomisz instalator debiana wybierasz tryb rescue, a w im jest możliwość ponownej reinstalacji gruba.
To pozwoli uruchomić debiana ... No i wtedy wykonujesz juz to polecenie
To takie proste...
To pozwoli uruchomić debiana ... No i wtedy wykonujesz juz to polecenie
Kod: Zaznacz cały
update-grub2
Wszystko już działa, jednak mam jedno pytanie. Mimo, że w instalatorze wybrałem opcję instalacji GRUBA, to najpierw pojawiło się menu partycjonowania, potem wyglądało to tak, jakby system od nowa się instalował, a następnie dopiero instalował się grub. To normalne, czy też powinienem sformatować partycję i od nowa postawić debiana?
w mbr ładuj gruba, normalnie...to łindołsowe rozruchy są upośledzone...grub może nie jest miszczem szybkości ale może naprawdę dużo (od wyglądu po botowanie wszystkiego...bo nie chciałem wgrywać go do głównego rekordu
ja używam szybkiej płytki na zajechane boty linuksowe łindołsami
http://sourceforge.net/projects/boot-repair/
polecam dla wygody..
Jeżeli użyłeś trybu rescue w instalatorze debiana to na początku wygląda to jak instalacja.
Wskazuje się lokalizacje/jezyk
Potem konfiguruje sieć (ja tu opuszczam bo do przywracania gruba działająca sieć nie jest konieczna).
Następnie się podaje nazwę komputera
Potem partycje systemu głównego
Potem już jest parę opcji

Wybieram "Ponowna instalacja programu rozruchowego GRUB"
no i tam w kolejnym oknie wpisuję na /dev/sda aby GRUB zainstalował się w MBR dysku twardego.
Potem restart.
]:>
Wskazuje się lokalizacje/jezyk
Potem konfiguruje sieć (ja tu opuszczam bo do przywracania gruba działająca sieć nie jest konieczna).
Następnie się podaje nazwę komputera
Potem partycje systemu głównego
Potem już jest parę opcji

Wybieram "Ponowna instalacja programu rozruchowego GRUB"
no i tam w kolejnym oknie wpisuję na /dev/sda aby GRUB zainstalował się w MBR dysku twardego.
Potem restart.
]:>