Virtualizacja

Pomoc dotycząca instalacji systemu
Azura

Virtualizacja

Post autor: Azura »

Witam.

Chciałbym was użytkownicy prosic o małą pomoc tudzież poradę. Nie jestem super zaawansowanym uzykownikiem linuxa ani Debiana, ale coś nie coś zrobic potrafię. Napotkałem jednak problem, który dośc poważnie zastopował moją pracę.

Mainowicie: Posiadam server vps OpenVZ. Na nim stoi Debian w wersji 7. Mam również zainstalowanego X-a lxde. Moim zamysłem jest, aby na tym systemie, który znajduje się na serwerze postawic kolejny wirtualny system. Droga ta doprowadziła mnie do momentu, w którym mam już zanstalowanego virtualboxa. Następnie przy próbie dodania nowego systemu napotykam problem w postaci braku możliwości ustawienia jakiejkolwiek wartości pamięci operacyjnej. Tzn mogę wpisac w okienko ręcznie wartośc, którą chcę ustawic, ale pasek jest kompletnie nie dostępny a co za tym idzie również button 'dalej'.

Czy ktoś może próbował zrealizowac pwyższą czynnośc we własnym zakresie?
Czy jest to wogóle wykonalne?

Nie jestem pewien, ale pierwsza myśl jaka nasunęła mi się przy tego typu problemie to prawdopodobny brak dostępu do zasobów systemowych na serwerze ze względu na to, że mój debian już sam w sobie jest virtualizowany. Stąd też jakby to określic: brak odczytu możliwej wartości pamięci przydzielonej do virtualnego systemu. Ale to już tylko i wyłącznie mój domysł.
Bardzo proszę o jakąś poradę.
Pozdrawiam.
pawe song

Post autor: pawe song »

Nie wiem konkretnie z czego wynika problem z pamięcią, ale VirtualBox wymaga załadowania swojego modułu kernela, do czego na VPS raczej nie masz uprawnień.
Awatar użytkownika
mati75
Junior Member

Post autor: mati75 »

Zapomnij o uruchomieniu wirtualizacji na już uruchomionej wirtualizacji.
Azura

Post autor: Azura »

Rozumiem i przyjmuję do wiadomości. Dziękuję za odpowiedzi. Chciałbym jeszcze zapytać kończąc temat czy taka operacja jest możliwa na dedyku?
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

jest.

dadyk jest osobną maszyną... a vps'y to virtualne maszyny na fizycznej maszynie.
ODPOWIEDZ