Witam. Na wstępnie chcę zaznaczyć, że jestem początkującym użytkownikiem tego sytemu, więc proszę o odpowiedzi w możliwie najprostszym języku
Na stronie skype znalazłem taką oto instrukcję instalacji https://support.skype.com/pl/faq/FA1212 ... la-linuksa ---->Pobieranie i instalowanie Skype'a w systemie Debian
Więc pobrałem Skype Dynamic i rozpakowałem z tej "paczki" cały folder w całości do /home/"moja nazwa użytkownika". Czy zrobiłem to poprawnie? Czy to jest katalog domowy o którym była mowa na stronie skypea? Dalej według instrukcji wpisałem komendę do terminala z uprawnieniami roota na pytanie T/N potwierdziłem T, żaden błąd nie wystąpił. Jednak jeśli próbuję uruchomić skype według instrukcji występuje błąd "Określony katalog jest nieprawidłowy".
Czy wszystko robię jak należy? Czy może na tym debianie w inny sposób należy instalować skype?
Za pomoc z góry dziękuję
Sam napisałeś, że używasz debiana 7.5 a według tego co napisałeś użyłeś metody instalacji przeznaconej dla wersji 6tej. Zjedź na sam dół tutoriala i zrób to jak powinno się robić na wersji 7mej.
Ilu bitowy masz system?
W przypadku 64 bitowego wklep jako root w konsolę dpkg --add-architecture i386 ściągnij paczkę z http://www.skype.com/pl/download-skype/ ... -computer/ i w katalogu gdzie ją ściągniesz jako root dpkg -i nazwa_paczki, potem dociągasz brakujące zależności apt-get install -f (również jako root).
Natomiast jeśli masz 32 bitowy system to pomijasz dpkg --add-architecture i386.
hucul faktycznie nawet nie zauważyłem że to jest dla wersji 6.0, a pod spodem dla 7+
Dzięki, spróbuję teraz zainstalować i zaraz napiszę jakie będą efekty
hucul pobrałem według instrukcji paczkę deb skype multiarch czy należy ją zainstalować za pomocą programu gdebi?
Ps.Czy poprzednią niepotrzebną instalację należy jakoś usunąć?
jeśli już zainstalowałeś tamtą paczkę to ją odinstaluj używają synaptica jeśli chcesz zrobic to używają trybu graficznego albo używając polecenia
dpkg -r nazwa_programu_ktory_chcesz_odinstalować.
Następnie zainstaluj skype'a metodą ze strony skype'a albo metodą podaną przez pj1031999 która też jest dobra.
hucul tyle, że na stronie skype nie piszę jak zainstalować wersję multirach. Jednak jest to plik deb czy zatem trzeba go zainstalować za pomocą programu gdebi, który jak dobrze rozumiem jest do instalowania paczek deb?
Wklep w konsolę to co Ci napisałem i po kłopocie. (paczki pobrane ręcznie instalujesz dpkg -i paczka, a potem naprawiasz zależności apt-get install -f).
A na stronie Skype jest napisane wyraźnie:
"7.0+, wersja 32-bitowa
Pobierz i zainstaluj Skype'a dla Debian 7.0 (multiarch).
7.0+, wersja 64-bitowa
Za pomocą konsoli wpisz następujące polecenie z poziomu konta root i naciśnij klawisz Enter:
dpkg --add-architecture i386 && apt-get update
Pobierz i zainstaluj Skype'a dla Debian 7.0 (multiarch)."