Od całkiem niedawna korzystam z linuxa, konkretnie Ubuntu 7.04 z zainstalowanym KDE (nie, to nie pełne kubuntu

I tu jest problem - mój komputer to laptop, beznapędowiec - do tego nie mam żadnego czytnika CD/stacji dyskietek podłaczanego przez USB, jedynie 1gb Pendrive'a. Ubuntu bez większych problemów można wrzucić na tego Pendrive'a, wraz z syslinuxem, i bez problemu odpalić i zainstalować, zupełnie jak z LiveCD. Z instalacją debiana już trochę kombinowałem, wrzucałem LiveCD z Berylem i KDE - tyle, że tam w ogóle nie było installera - próbowałem też z netinstallem, ściągało cośtam, uruchamiało się potem z dysku, i tam, przy rozpoczynaniu ściągania pakietów wywalało o aktualizacji kernela z 2.4 do 2.6 - jeśli pozwalałem zaktualizować, tj. wywalić 2.4, GRUB po restarcie po prostu nie wykrywał żadnego OS-u, a jeśli nie pozwalałem, po prostu niczego nie ściągało, i nie mogłem się dalej posunąć w instalacji.
Próbowałem też, w akcie desperacji, odpalać przez wine installer debiana stąd - oczywiście, nie było pliku C:/boot.ini, więc nic się nie dało zrobić.
Tak więc, jeszcze raz przedstawię sytuację - mam komputer z zainstalowanym Ubuntu 7.04, pendrive'a 1gb, którego mogę ustawić w biosie jako urządzenie bootujące, oraz dostęp do neta przez kabelek od routera, ethernet. Chciałbym zainstalować Debiana, najlepiej od razu z KDE. Da się? Jak?
[oczywiście chodzi mi o instalację Etcha]