Debian + jaki
Debian + jakiś 100% free
Gdy będę instalował Debiana chcę zostawić coś miejsca i obok zainstalować na małej części dysku jakieś distro 100% free soft typu Parabola,gNewSense albo Trisquel - Tak testowania i z kaprysu ^^ Chcę zostawić 15gb na partycję na ten drugi system. I teraz problem, zrobić wspólne home dla dwóch dystrybucji czy oprócz powiedzmy 15gb na system(to i tak nie za duzo ?) zostawić jeszcze 20-30gb na home dla tego drugiego. Co prawda nie wiem ile tam będę ściągał, pewnie niewiele więc nie wiem cyz robić oddzielny home czy też wspólny, czytałem że współdzielenie home między distrami może robić bajzel w systemie. To ma być taki distr na wszelki wypadek, do testowania i ogólnie takich spraw, nic dużego, co byście mi poradzili w takiej sytuacji ?
może być wspólne /home. Tylko GID i UID muszą sie zgadzać dla katalogu domowego na dwóch systemach.
Drugim rozwiązaniem jest:
/home dla systemu którego będziesz częśxciej używał
Drugi system (ten testowy) bez wydzielonego /home i swap = wszystko na jednej partycji
A najlepszym rozwiązaniem jest zainstalowanie jednego systemu fizycznie na komputerze, a drugiego systemu na virtualboxie...
Kiedyś miał tripleBOOT z jednego dysku )( windows7, FreeBSD Debian) aż w końcu zrezygnowałem na rzecz jednego właściwego systemu. Resztę systemów testuje na vb.
Drugim rozwiązaniem jest:
/home dla systemu którego będziesz częśxciej używał
Drugi system (ten testowy) bez wydzielonego /home i swap = wszystko na jednej partycji
A najlepszym rozwiązaniem jest zainstalowanie jednego systemu fizycznie na komputerze, a drugiego systemu na virtualboxie...
Kiedyś miał tripleBOOT z jednego dysku )( windows7, FreeBSD Debian) aż w końcu zrezygnowałem na rzecz jednego właściwego systemu. Resztę systemów testuje na vb.
Jak sprawdzić gid/uid danego katalogu i jak zmodyfikować ? I jeśli te dwie wartości są takie same w obydwu katalogach to wtedy nie robi syfu w systemie ?Yampress pisze:może być wspólne /home. Tylko GID i UID muszą sie zgadzać dla katalogu domowego na dwóch systemach.
Gdyby home było wspólne to mógłbym w home zrobić np kataolog tylko dla plików z tego drugiego sytemu i to by było jego "home" ?
Czy może wtedy dzieliłbym tylko jedną pamięć home na dwa systemy nie widząc z jednego co jest na drugim i na odwrót ?
hmm
Musisz odpowiednio ustawiać chmody
jeśli wartości są inne to nie jesteś wełaścicielem danego pliku/katalogu.[yampress@debian ~]$ id
uid=1000(yampress) gid=1000(yampress) grupy=1000(yampress),24(cdrom),25(floppy),29(audio),30(dip),44(video),46(plugdev),104(scanner),115(vboxusers),1002(truecrypt)
[yampress@debian ~]$
Musisz odpowiednio ustawiać chmody