Utworzyłem konto dla potencjalnego gościa i chciałbym aby była możliwość korzystania z niego, ale ... bez podawania hasła.
Domyślam się, że należy dokonać zmian w pliku /etc/lightdm/lightdm.conf, ale nie wiem, jak i gdzie to trzeba zrobić.
Tym samym, proszę o pomoc, za którą z góry dzięĸuję.
Logowanie "go
Ale mi nie chodzi o autologin - to już kiedyś się dowiedziałem, jak zrobić.
Chodzi mi o uruchamianie jednego z kont (np. gosc) bez konieczności podawania hasła - w konfiguracjach graficznych, tylko zafajkowuje się okienko "logowanie bez hasła" i wówczas, po wybraniu danego loginu, i kliknięciu zaloguj, ładuje się pulpit (goscia).
Ale dziękuję za odzew.
=================
Nie wiem jak to zrobić, ale korzystając z Twojej podpowiedzi i próbuje ustawić to nieco inaczej - nawet byłoby lepiej
Chcę zrobić auto logowanie "gosc" po 5 sekundach.
Tylko dlaczego startuje od razu ?
Chodzi mi o uruchamianie jednego z kont (np. gosc) bez konieczności podawania hasła - w konfiguracjach graficznych, tylko zafajkowuje się okienko "logowanie bez hasła" i wówczas, po wybraniu danego loginu, i kliknięciu zaloguj, ładuje się pulpit (goscia).
Ale dziękuję za odzew.

=================
Nie wiem jak to zrobić, ale korzystając z Twojej podpowiedzi i próbuje ustawić to nieco inaczej - nawet byłoby lepiej
Chcę zrobić auto logowanie "gosc" po 5 sekundach.
Kod: Zaznacz cały
(...)
#autologin-guest=false
autologin-user=gosc
autologin-user-timeout=5
#autologin-session=UNIMPLEMENTED
(...)
- marcin1982
- Moderator
Nie jestem pewny, czy dobrze plącze mi się coś po pamięci, ale spróbuj skasować konto hasło do konta gościa:
W razie czego ustawisz je na nowo.
Kod: Zaznacz cały
su -c 'passwd -d guest'