Dzień Dobry chciałbym zapytać czy Debian nadaje się na stary komputer?
A jeżeli tak to jaka wersje 0.6/0.7 ?
Czy wersja 0.6 ma też wersje live ?
I jaka różnica pomiędzy zasobożernością tych systemów oraz środowisk graficznych gnome 2 a gnome 3 ?
Czy sam debian 0.7 jest bardziej zasobożerny od tego 0.6 czy to sprawa bardziej zaosobżernego środowiska ?
Czy do Debiana 0.7 mógłbym doinstalować środowisko gnome classic ?
Ostatnie bo mi najbardziej zależy na otwieraniu filmów/słuchaniu muzyki oraz korzystania z Google Chrome/Chromium i gg, czy debian ma domyślnie kodeki do wyświetlania filmów i muzyki ?
1. Jak stary? Chociaż w ciemno można odpowiedzieć tak.
2. Jak już coś to 7.6, lub testing.
3. Gnome2<Gnome3. Jest jeszcze mnóstwo innych mniej zasobożernych środowisk, np: XFCE, LXDE.
4. To kwestia środowiska graficznego.
5.
6. Wszystkie kodeki można bardzo łatwo doinstalować.
hmm laptop 2 rdzeniowy po 1.66 ghz 1gb ram wspomagane swapem 2gb dysk 160gb, zależało mi na gnome 2 jak patrzę xfce jest dosyć podobny jeżeli różnice w szybkości pracy rzeczywiście są duże to zainstaluje xfce . Różnice między gnome 2 a xfce są naprawdę tak duże ? Czy przy takim sprzęcie i gnome 2 komputer podczas słuchania muzyki i gg zwieszałby się ?
Zamiast Gnome 2 polecam Mate (to samo tylko, że wspierane) . Tak na 2x1.66GHz i 1GB RAM powinien dać radę odpalić debiana (podejrzewam, że nawet 7.6) . Podczas gg i słuchania muzyki nie powinien się wogóle przywieszać .
Polecam zainstalować xfce, mi na Celeronie 2,5ghz 786mb ram działało bardzo dobrze, tylko pamiętaj, aby instalować mało zasobożerne programy(np. iceweasel).