Uruchomienie trybu graficznego
Uruchomienie trybu graficznego
Witam wszystkich!
Proszę o pomoc w uruchomieniu trybu graficznego. Próbuję robić wg poradnika threads/441-X-Org-(xorg)-instalacja-i-konfiguracja i mi nie wychodzi.
Polecenie dpkg-reconfigure xserver-xorg nie wywołuje u mnie żadnego kreatora. Próbowałem szukać jakiś rozwiązań w Internecie ale każdy pisze co innego.
Instalowałem jeszcze taki pakiet apt-get install xorg xbase-clients
Proszę o pomoc, jaki następny krok powinienem zrobić aby uruchomić tryb graficzny.
Z góry dziękuje za pomoc, pozdrawiam.
Proszę o pomoc w uruchomieniu trybu graficznego. Próbuję robić wg poradnika threads/441-X-Org-(xorg)-instalacja-i-konfiguracja i mi nie wychodzi.
Polecenie dpkg-reconfigure xserver-xorg nie wywołuje u mnie żadnego kreatora. Próbowałem szukać jakiś rozwiązań w Internecie ale każdy pisze co innego.
Instalowałem jeszcze taki pakiet apt-get install xorg xbase-clients
Proszę o pomoc, jaki następny krok powinienem zrobić aby uruchomić tryb graficzny.
Z góry dziękuje za pomoc, pozdrawiam.
Spróbuj zainstalować np. xfce4:Obecnie polecenienie generuje pliku /etc/X11/xorg,conf. Praktycznie plik /etc/X11/xorg,conf. nie jest potrzebny do działania środowiska graficznego i kontroli jego ustawień. Domyślnie w nowych instalacjach go nie ma.[/b]Kod: Zaznacz cały
dpkg-reconfigure xserver-xorg
Kod: Zaznacz cały
apt-get update && apt-get install lightdm xfce4 xfce4-goodies xfce4-*
środowisko graficzne uruchomisz poleceniem
startx
xfce4-goodies? widziałeś ile to śmieci pociągnie za sobą? większości pewnie nawet nie używasz (lepiej osobno instalować tylko to co potrzebne).." pisze:Spróbuj zainstalować np. xfce4:
Kod:
apt-get update && apt-get install lightdm xfce4 xfce4-goodies xfce4-*
osobiście w przypadku instalacji xfce robię tak i nie mam żadnych zbędnych śmieci..
apt-get install xorg xfce4 xfce4-terminal
A widziałeś z którego roku jest ten wpis? 01-"X.Org (xorg) - instalacja i konfiguracja" 01-12-2006
1-12-2006, 21:49
Na dzień dzisiejszy jest bardzo przestarzały i nieaktualny. Xorg konfiguruje się sam automatycznie. Dziś wystarczy go tylko zainstalować
i to wszystko. Powinno działać. AAA trzeba jeszcze jakieś środowisko graficzne zainstalować
A i polecam wpis [/color]2-2006,
entries/164-Tak-stalo-sie-Czyli-xfce-4- ... -Rewolucja
1-12-2006, 21:49
Na dzień dzisiejszy jest bardzo przestarzały i nieaktualny. Xorg konfiguruje się sam automatycznie. Dziś wystarczy go tylko zainstalować
aptitude install xorg
A i polecam wpis [/color]2-2006,
entries/164-Tak-stalo-sie-Czyli-xfce-4- ... -Rewolucja
ja zawsze instaluje
reszta łącznie z xorg idzie z automatu
aptitude install xfce4 xfce4-taskmanager xfce4-termianl mousepad thunar-archive-plugin
też tak można..z tym, że ja instaluję te trzy rzeczy normalnie, potem po zainstalowaniu iksów pierwsze co robię to ustawiam sobie w /etc/apt/apt.conf
i lecę z resztą..a kolega Aykan proponuje tutaj instalację metapakietu xfce4-goodies co nie ma najmniejszego sensu przy krojeniu debiana pod siebie, łatwiej jest w takim wypadku polecieć w instalatorze standardową instalację z wszystkim bez zbędnej zabawy...
APT::Install-Recommends "false";
APT::Install-Suggests "false";