Skype i PulseAudio

Wszystko Off Topic
Awatar użytkownika
hsurim
Beginner

Post autor: hsurim »

U mnie temat przedstawia sie następująco.
Na komputerku przenośnym, z którego nie mogłem zalogować sie (z obcej sieci) na swoje konto, nie mogę tego zrobić także z sieci domowej, z której jednak robię to bez problemu z kompa stacjonarnego.
Skopiowałem katalog skajpa ze stacjonarnego na przenośny i ... od tej chwili, na przenośnym mogłem sie zalogować - logowaniem automatycznym (zapamiętane hasło).
Ale od momentu wylogowania się, ponowne zalogowanie nie jest już możliwe.

Rozumie ktoś, coś z tego ? :confused:
Awatar użytkownika
marcin1982
Moderator

Post autor: marcin1982 »

Zmień chwilowo nazwę katalogu .Skype na np. .Skype_backup i spróbuj się zalgować na "czystym profilu" w katalogu domowym.

Ustawień nie ma dużo. Kontakty i chyba historia są trzymane na serwerze.
Awatar użytkownika
hsurim
Beginner

Ja wiem, że na czystym katalogu NIE zaloguję się - tak mam/miałem na przenośnym komputerku.
Na stacjonarnym mam konto od kilku lat, na którym mam zalogowanie stałe (zachowane w pamięci) i tam nie mam problemu z każdorazowym zalogowaniem się
Po skopiowaniu katalogu na inny komputer, także zalogowałem się, ale jak tylko kliknąłem "wyloguj" (nie zamknij) to już nie mogę sie zalogować powtórnie..
Awatar użytkownika
kodama
Junior Member

Post autor: kodama »

O tym właśnie mówię - cuda, panie, cuda. Jest dokładnie tak jak kolega pisze.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

To stwórz nowego testowego usera i na nim spróbuj. Każde zakładane nowe konto dostaje parę ważnych plików. A startując na pustym katalogu tych plików brak.
Awatar użytkownika
hsurim
Beginner

Nie wiem, czy się dobrze rozumiemy.

Ja używam tego samego konta, tyle że na stacjonarnym komputerze mam swój katalog (w /home) z zapamiętanym hasłem i tam nie ma problemu.
Na komputerze przenośnym, instalowałem wszystko od nowa i powstał w ten sposób nowy katalog skajpa w /home i już nie mogę się zalogować na swoje konto.
Po skopiowaniu katalogu skajpa (z zapamiętanym hasłem) z komputera stacjonarnego do przenośnego, po uruchomieniu skajpa, nastąpiło automatyczne zalogowanie się.

I teraz ... jak zamykam program (bez wylogowania), to mogę ponownie, uruchomić i korzystać ze skajpa.
Ale gdy kliknę wyloguj, to ... wówczas już nie mogę się powtórnie zalogować - skajp nie działa
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

A wersja komunikatora ta sama tu i tu?

Może jeszcze jakieś rzeczy od skype są w jeszcze innym katalogu np
.config
.cache
Awatar użytkownika
hsurim
Beginner

Jeśli przekopiowuję z komputera stacjonarnego cały katalog /skype (mam go baaardzo długo) to chyba ustawienia są te same - teraz wiem, że nie mogę się wylogowywać a tylko zamykać program.
Widać istotą jest zachowanie w pamięci hasła.
Wersja skajpa też ta sama (4.2), bo ta najnowsza 4.3, nie współpracuje z alsą.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

dlatego to hasło jest zapisywane w pamięci... nie ram a na dysku. I jeśli nie jest to w katalogu domowym skype to musi to zapisywać w innym miejscyu więc Ci podałem gdzie to może być ewentualnie jeszcze gdzieś w /temp
Awatar użytkownika
hsurim
Beginner

Nie nie ...
Hasło musi być jednak zapisywane w katalogu, bo po skopiowaniu samego katalogu /skype, na drugi komputer, do skajpa logowałem się wówczas automatycznie, zaraz po kliknięciu w ikonkę skajpa.
Zamknięcie (bez wcześniejszego wylogowania) programu, umożliwia ponowne, automatyczne zalogowanie się (zapamiętanym hasłem) i to wielokrotnie, aż do momentu, kiedy to wyloguję się ręcznie (nie poprzez szybkie zamknięcia aplikacji) przez kliknięcie "wyloguj".
Wówczas to, już nie można się zalogować - identycznie jak na pierwszym tworzeniu katalogu /skype, podczas pierwszego logowania (np. zaraz po zainstalowaniu skajpa)
ODPOWIEDZ