Python 2.7.5
Python 2.7.5
Skompilowałem ze źródeł aplikację i zainstalowałem zależności. Program napisany jest w pythonie. Przy próbie uruchomienia z terminala ukazuje się log, mówiący że mam zainstalowaną wersje pythona 2.7.3, a wymagana jest 2.7.5 lub wyższa, ale nie może też być python 3. Brzmi jak głupi żart! Tym bardziej, że nie znajduję w repo wersji pasującej do tych wymagań.
Wchodzisz na stronę: https://www.python.org/downloads/ . Następnie rozpakowywujesz pliki, instalujesz program poleceniem ./configure lub ./install-sh (nie pamiętam dokładnie). Oczywiście jak będzie coś typu , że nie można tego wykonać to musisz dać uprawnienia (chmod u+x install-sh).
Dlaczego nie działa wersja 3.X ?
Ponieważ ta wersja python jest mocno zmieniona w porównaniu do 2.X . Tak naprawdę 2.X jest tylko wspierane ze względów na kompatybilność, a 3 to już całkiem inaczej jest (nawet w podstawie zamiast:
Dlaczego nie działa wersja 3.X ?
Ponieważ ta wersja python jest mocno zmieniona w porównaniu do 2.X . Tak naprawdę 2.X jest tylko wspierane ze względów na kompatybilność, a 3 to już całkiem inaczej jest (nawet w podstawie zamiast:
jest:print "tekst do wyswietlenia - python2.X"
print("tekst do wyswietlenia - python 3.X")
Ściągnąłem tą tar.xz, uruchomiłem skrypt configure jako root. Zainstalowało się. Przy instal-sh.sh pokazywało sie to Program wciąż się nie uruchamia ;/ Do tego cały folder /home zasyfił się mi foderami i plikami konfikuracyjnymi tego pythona. Chcę to wszystko usunąć zainstalować jak już do /opt. Sądzę, żę najlepiej byłoby ten pakiet zainstalować z wersji testowej. Czy mogę zrobić to poprzez dodanie repo wersji testowej do synaptica, wybranie tego 1 pakietu + zależności, a potem usunięcie repo? Nie chcę zaciągać NICZEGO więcej.
Kod: Zaznacz cały
/home/user/Pobrane/Python-2.7.8/install-sh: no input file specified