Jaki system na s

Problemy dotyczące innych systemów operacyjnych
Awatar użytkownika
neo86
Beginner

Post autor: neo86 »

Ja się przekonałem do Debiana Sida z kernelem od Aptosida w wersji 3.15.x. Dziwna sprawa ale działa jeszcze szybciej niż Wheezy (szczególnie mam na myśli uruchamianie się systemu od momentu pojawienia się Gruba). Zatem myślę, że mogę polecić Sida ale oczywiście osobom tylko takim które już jakieś blade pojęcie o linuksie mają gdyż Debian Sid wymaga odpowiednich pieszczot ;)
Awatar użytkownika
Menel
Member

Post autor: Menel »

&quot pisze:Bo trzeba sobie umieć zrobić na tym desktop. Jak się nie umie to się bluzga.
oczywiście, Ja szacun mam do Was wielki do Ciebie też Yampressie, jesteście zawodowcami i miałem na myśli zwykłego kolunia jak ja co to się bawi domowym serwem albo chce zaprzęgnąć kompa na biurku do zwykłych zajęć i tu debian nie ma sobie równych..;>

neo86 jak poznałeś sida to poznałeś debiana...witaj ;>
Awatar użytkownika
neo86
Beginner

Post autor: neo86 »

Menelu drogi Kompanie miałeś rację Sid jest fajny :) ale fakt dręczą go problemy które rozwiązałem po prostu metodą dedukcji i amatorskiego ale już konkretniejszego doświadczenia. Na swoim laptopie zauważyłrm problem z wyświetlaniem filmów na Sidzie. Klatkował oraz wyświetlało się pół ekranu filmu zamiast cały. Doszedłem z miejsca do wniosku, że skoro mam tak nowy sprzęt to zapewne problemem jest kernel i zawarty w nim sterownik karty graficznej. podmieniłem z 3.14.x do Aptosidowego 3.15 i strzał w dziesiątkę wszystko gra i buczy (na razie). Ale faktem jest, że codziennie nowe aktualizacje są i trzeba na nie uważać bo jedne są trafne a inne mogą popsuć system i tu liczy się robienie licznych kopii zapasowych partycji systemowej (do tego używam Redo Backup) dzięki czemu można się łatwo wrócić do stanu wyjściowego. Ale system wydaje się być ekstremalnie lekki. Sprawdzę Sida na netbooku (Jednordzeniowy Atom 1.6GHz 2GB RAM...) bo w końcu to temat o słabych komputerach ale przypuszczam, że i tam się nie zawiodę. Na razie mam Sida na tym potworze mocy ze stopki. Ale zdecydowanie przyznam jest o niebo lepszy od np. Lubuntu czy też Xubuntu. Już nie wspomnę o tym, że distra *buntu mają określony czas życia (wsparcie techniczne) natomiast Sid jest ciągły i bez końca :-P
Awatar użytkownika
Menel
Member

Post autor: Menel »

lecisz z sidem w końcu i bardzo dobrze, naprawdę dużo można wsiąknąć wiedzy przy nim a i na taki nowy sprzęcior jaki masz to bardzo dobra rzecz, dla mnie to jak z szachami im więcej grasz tym bardziej kumasz, ale żeby nie stać w miescu trzeba grać z coraz lepszymi trudniejszymi zawodnikami..wtedy stajesz się lepszy, silniejszy...pozdro ;>
Awatar użytkownika
dexterr

Post autor: dexterr »

Kiedyś miałem Auroxa testowo. Nie pamiętam - wersja 10 lub 11. Dobrze działał na lapku który miał: Pentium III800, 128MB RAM (PC100), dysk 12GB, grafika 8MB RAM Intel.
PS. Menel to tym SIDEM mi burdel w glacy robi :D Nie wiem czemu uległem...
Powiedz mi Menelku drogi - czy ten Twój słynny już SID to odgadnie jaką mam kartę WIFI czy też będę musiał kombinować?
A może jest jakaś opcja przed instalacją by wepchać w SIDa sterowniki spod windows od tej karty?
Awatar użytkownika
jack9

Post autor: jack9 »

A może jest jakaś opcja przed instalacją by wepchać w SIDa sterowniki spod windows od tej karty?
Wtrące się, jak chodzi o wifi, instalacje można przeprowadzić podczas instalacji debiana majac wcześniej przygotowane sterowniki, lub po...
http://www.dobreprogramy.pl/maew/Piec-p ... 55088.html
ODPOWIEDZ