Pami
Pamięć swap
Witam, mam VPS z systemem debia 6 i gdzieś wyczytałem ze pamieć swap można użyć jako pamięć ram, ale nie wiem jak to zrobić szukałem poradników na google ale nic nie udało mi sie znaleźć, i moje pytanie jest takie czy da sie z swap zrobić ram i jak tak to czy ktoś by mi mógł pomóc był bym bardzo wdzięczny
a i tego swap bym chciał użyć do servera minecraft

Chyba coś źle zrozumiałeś w tym co czytałeś.
Jak wiadomo partycję swap(przestrzeń wymiany) zazwyczaj tworzy się na dysku twardym, który jest wielokrotnie wolniejszy od pamięci RAM, zarówno w kwestii czasu dostępu jak i prędkości odczytu/zapisu. Nawet jakby było to możliwe to i tak nie miało by to sensu z racji prędkości.
SWAP jest użyteczny dla systemu gdy pamięć RAM jest użyta ponad 60% ( tak jest w większości dystrybucji , parametr /proc/sys/vm/swappiness ) to wtedy system przenosi niektóre fragmenty pamięci RAM do przestrzeni wymiany (partycji SWAP).
Nie ma żadnej określonej wielkości partycji SWAP, lecz zalecana wielkość SWAP'u dla serwera gier to SWAP=2xRAM<2GB. Dla pamięci RAM większej niż 2GB starczy zaledwie 512MB, choć mogło obejść by się bez niej (jest dla wszelkiego spokoju).
Jak wiadomo partycję swap(przestrzeń wymiany) zazwyczaj tworzy się na dysku twardym, który jest wielokrotnie wolniejszy od pamięci RAM, zarówno w kwestii czasu dostępu jak i prędkości odczytu/zapisu. Nawet jakby było to możliwe to i tak nie miało by to sensu z racji prędkości.
SWAP jest użyteczny dla systemu gdy pamięć RAM jest użyta ponad 60% ( tak jest w większości dystrybucji , parametr /proc/sys/vm/swappiness ) to wtedy system przenosi niektóre fragmenty pamięci RAM do przestrzeni wymiany (partycji SWAP).
Nie ma żadnej określonej wielkości partycji SWAP, lecz zalecana wielkość SWAP'u dla serwera gier to SWAP=2xRAM<2GB. Dla pamięci RAM większej niż 2GB starczy zaledwie 512MB, choć mogło obejść by się bez niej (jest dla wszelkiego spokoju).
a przy 4GB ramu pchać swapa? Zrobiłem przy instalacji 7gb na swapa i nie wiem po co
Moje potrzeby to nie duże. Filmy(oglądanie), muzyka (słuchanie), praca w notatnikach, czasami obróbka foto w Gimpach i podobnych, internet. Gry = zero. Pod windows nie używałem wcale pliku wymiany choć na forach po ryju wiecznie obrywałem bo jak to? Bez stronicowania? Mam 4GB ramu i zawsze pod Win7 1,5 wolnego zostawało. Jak to wygląda w Debianie jeszcze nie wiem bo nie bardzo kumam jeszcze gdzie sprawdzić ile to zjada...

Kod: Zaznacz cały
cat /proc/swaps