Dost

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
redgrist

Dostęp do WiFi po rejestracji squid i vlan

Post autor: redgrist »

Dzień Dobry
Mam sobie vlana dla gości w firmie, mogą oni się podłączyć do wifi po podaniu hasła.
Wszystko leci przez squida i działa elegancko siec vlan nie ma kontaktu z resztą sieci.

Ale ja chciałbym aby każdy ludzik który podepnie się do vlana najpierw dostawał stronkę rejestracyjną,
tam by wpisał swoje imię i nazwisko i dalej dostał dostęp do neta. Ja miał bym wtedy jego imię, nazwisko oraz mac adres.

Znacie jakieś rozwiązanie? Stosujecie, albo macie namiar na jakiś dobry opis jak to wyprodukować?
Awatar użytkownika
Menel
Member

Post autor: Menel »

przecież i tak Ci wszystko idzie z tego co piszesz w sieci przez przezroczyste proxy także możesz mieć wszystko na białym o danym użytkowniku sieci o ile Cię w ciula nie załaduje;>

ewentualnie jakiś otwarty "hotspot" z przekierowaniem na stronkę rejstracyjną?
redgrist

Chodzi o to, że do firmy wpadają przedstawiciele różni, nie chcę ich ciągle spisywać (MAC) niech się sami spisują i potem mają neta. A ja mam dane kto się podłączył z jakim MAC. Przychodzą po hasło do wifi ja im podaję i potem oni sami się rejestrują.
Awatar użytkownika
Menel
Member

rozumiem, że masz na sztywno adresację w sieci? A jakbyś podpiął osobny ruter i na nim wydzielił/stworzył podsieć dla gości (hotspota) z dynamicznym przydzielaniem adresów bez filtrowania macków, wtedy by ich przekierowało na stronę rejestracyjną i po podaniu samego haseła bezproblemowo łączyliby się
genju2

Post autor: genju2 »

Nie rozumiem w czym jest problem? przecież jak PC podbina się do VLANA to automatycznie powinieneś otrzymać jego MAC adres, IP.
redgrist

Adresacja nie jest na sztywno. Otrzymanie MAC i IP nic mi nie daje, bo nie wiem kto to jest.
Zakładam sobie, że pan X ma smartfona, przychodzi do firmy i podpina się do sieci, wysyła nieodpowiednie treści lub jedzie kogoś na forum.
W takim przypadku zanim pan X się uzewnętrzni, dostanie formularz w którym wpisze To ja Janusz X a system dopisze, że pan X ma MAC 00:00:00....
Jak np podpinam się do hotspota w Gdańsku to mam taki właśnie formularz, jak się wpiszę, to następnie dostaje dostęp do internetu.
Awatar użytkownika
Menel
Member

no to chodzi Ci o stronę powitalną hotspota?
coś w ten deseń ?
redgrist

Tak coś takiego, jakiś opis jak to zrobić na Debianie.
Awatar użytkownika
Menel
Member

pytaj tu:

http://openrouter.info/forum/
http://eko.one.pl/forum/

nie są to fora debianowe ale jest tam dużo speców nie tylko od wrt..;>
ODPOWIEDZ