Witam serdecznie,
Na wstępnie napiszę, że przed napisaniem tego posta szukałem wiele czasu w google jednak nie znalazłem precyzyjnej odpowiedzi, albo informacji mam tyle, że nie potrafię tego poskładać.
Postanowiłem stworzyć sobie własny hosting ( do Celów bardziej naukowych niżeli innych ). Mam łącze 40/40, ale mam niestety zmienne IP.
W tym celu w routerze skonfigurowałem sobie usługę no-ip.com i mam już jakiś adres po którym łączę się z serwerem. ( wszystko pięknie działa ) załóżmy, że mój adres to domena.ddns.net
Teraz przymierzam się do stworzenia własnych serwerów nazw, ale nie jestem pewien czy to możliwe.
Chodzi o to, że chcę stworzyć BIND-a, ale nie bardzo wiem jak się do niego zabrać żeby nie spalić. Dlatego też bardzo was proszę o pomoc od A do Z.
Zacznę od tego, że rejestruję domenę w OVH ( domena.com )
W panelu do zarządzania mogę sobie stworzyć HOSTY, ale musiał bym podać IPv4 lub IPv6 a takowego nie posiadam więc ta prosta opcja odpada.
Próbowałem sobie stworzyć również za pomocą strefy DNS rekordy CHNAME :
ns1.domena.com -> domena.ddns.net
ns2.domena.com -> domena.ddns.net
Ale to niestety nie bardzo chce mi działać.
Czy ktoś coś może podpowiedzieć za co mam się zabrać i gdzie jeżeli chce aby każda z moich domen mogła mieć wpisane adresy dns ns1.domena.com, ns2.domena.com ?
Czy to w ogóle realne przy jednym adresie IP?