Przegl

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
xKTN

[+]Przeglądarka w trybie kiosk (odblokowanie download'u)

Post autor: xKTN »

Witam,
jako że to mój pierwszy post tutaj, chciałbym na początku powitać wszystkich użytkowników. :)

Zajmuję się ostatnio (w ramach pracy wakacyjnej - w zwykłe dni uczęszczam do szkoły ;) ) przygotowaniem Debiana Lenny pod pracą na terminalach porozrzucanych po zakładzie produkcyjnym. Udało mi się zainstalować system na pendrive, katalogi z dużym "ruchem" wrzuciłem do RAMu, oczyściłem system ze zbędnych programów, ograniczyłem elementy pulpitu dla zwykłego użytkownika oraz ustawiłem auto-logowanie. Ostatnim problemem była przeglądarka www, która pozwoli połączyć się z serwerem terminali (za pomocą zainstalowanego na nim oprogramowania wyświetlane są rysunki detali, itp.). Postanowiłem wykorzystać firefox'a w wersji 3.6.3. Przystosowałem "lisa" do moich potrzeb (home page, brak zapisu historii, itp.), jednak chciałem, aby użytkownik nie mógł zbytnio ingerować w przeglądarkę. Zainstalowałem więc dodatek R-kiosk (mam świadomość, że można go unieszkodliwić poprzez safe-mode, jednak większość przyszłych użytkowników terminali nie miała styczności z Linux'em i raczej nie potrafiłaby uruchomić przeglądarki w tym trybie), dodałem Firefox'a do programów startujących razem z systemem i wszystko wyglądało pięknie. Niestety, aby poprawnie wyświetlić obrazek detalu, przeglądarka musi najpierw pobrać go jako plik tymczasowy, lecz R-kiosk blokuje możliwość swobodnego download'u i w wyniku tego terminal traci swoją funkcjonalność.

Moje pytanie jest następujące: czy jest jakiś sposób, aby odblokować download w dodatku R-kiosk? Jeśli nie, to czy jest jakaś "inna opcja" ograniczenia funkcji przeglądarki do minimum (analogicznie do trybu kiosk), tak aby działał download?

Dodam, iż próbowałem wykorzystać inne, podobne dodatki, jednak z negatywnym skutkiem (brak wsparcia dla ff 3.6.3 lub brak możliwości konfiguracji), a Google milczy w kwestii mojego problemu.

Z góry dziękuję za pomoc i/lub ewentualne sugestie.
Pozdrawiam. :)
remix2000

Post autor: remix2000 »

Witam.
xKTN, a musisz używać Firefoxa? Jest tyle innych przeglądarek, a możesz nawet napisać swoją na np. Webkit, w 5 minut(no góra 10). Najprościej będzie w Vali: https://wiki.gnome.org/Projects/Vala/WebKitSample . I funkcje ograniczają się do wstecz i odśwież.
xKTN

Post autor: xKTN »

@remix2000 w sumie masz rację, spróbuję powalczyć z jakimś własnym projektem. :)

Nie określiłbym się jako zaawansowanego użytkownika Linux'a, dlatego zdecydowałem się na pozornie najłatwiejsze rozwiązanie z Firefox'em, Vala wydaje się być jednak lepszą opcją. :) Dzięki za pomoc.
remix2000

Post autor: remix2000 »

@xKTN: z tym przykładem robota ogranicza się do kopiuj-wklej ;)
Awatar użytkownika
Menel
Member

Post autor: Menel »

ODPOWIEDZ