Dzisiaj postanowiłem wypróbować inne distro linuxa. Na debianie zainstalowałem virtualbox, próbując opalić nowe distro. Wyskoczył błąd "Kernel driver not installed (rc-1908)", ale znalazłem w sieci takie rozwiązanie:
https://gist.github.com/PartTimeLegend/5328700
Do tego w /etc/modules dodałem vboxdrv i już działa.
Problem polega na tym, że gdy próbuję zainstalować system, jedyne co udaje mi się wywołać to menu startowe. Nieważne czy wybiorę "graphical install" czy po prostu "install", nic się nie dzieje poza tym, że menu freezuje.
Przy tworzeniu virtual drive wybierałem 1024 i 2048 RAM, 16/20 GB i zawsze to samo.
Nie mam doświadczenia z virtualbox, więc może czegoś po instalacji nie dodałem.
Instalacja systemu z virtualbox nie rusza
Instalowałem normalnie, tj.
W celu pozbycia się błędu "Kernel driver not installed (rc-1908)", reinstalowałem VB, jak w linku powyżej.
Próbowałem uruchomić wersję Live i z komunikatów udało mi się dojść, co jest nie tak.
Mam laptop Acer TravelMate 5742ZG - jest to jeden z modelów, gdzie genialny producent zablokował część funkcji w BIOSie. Nie mogę włączyć Intel Virtualization, w wyniku czego próba uruchomienia na VBox systemu 64bit kończy się fiaskiem.
Sprawdziłem i ściągnąłem wersję 32bit, Live odpala normalnie.
Dodam, że dla 64bit włączenie opcji PAE/NX w zakładce system nic nie zmienia.
Pewnie musiałbym znaleźć jakiś alternatywny BIOS i go wgrać. Chyba, że ktoś zna sposób na włączenie Intel Virtualization bez tego?
Tak czy inaczej, problem chyba sam się rozwiązał. Pewnie zostanę przy wersji 32 bit póki co.
Kod: Zaznacz cały
apt-get install virtualbox
Próbowałem uruchomić wersję Live i z komunikatów udało mi się dojść, co jest nie tak.
Mam laptop Acer TravelMate 5742ZG - jest to jeden z modelów, gdzie genialny producent zablokował część funkcji w BIOSie. Nie mogę włączyć Intel Virtualization, w wyniku czego próba uruchomienia na VBox systemu 64bit kończy się fiaskiem.
Sprawdziłem i ściągnąłem wersję 32bit, Live odpala normalnie.
Dodam, że dla 64bit włączenie opcji PAE/NX w zakładce system nic nie zmienia.
Pewnie musiałbym znaleźć jakiś alternatywny BIOS i go wgrać. Chyba, że ktoś zna sposób na włączenie Intel Virtualization bez tego?
Tak czy inaczej, problem chyba sam się rozwiązał. Pewnie zostanę przy wersji 32 bit póki co.
Mi kiedyś nie chciał się system 64 bitowy na VB zainstalować dlatego że miałem wymieszane kości pamięci o różnym taktowaniu. Wszystkie były niby 800 MHz (na naklejkach). Ale gdy zacząłem wkładać po kolei pojedyńczo każdą z kości to na jednej było mniejsze taktowanie 667. Potem kupiłem nowe pamięci 800 MHZ i wszystko chodziło jak należy.