[+] Brak dzwi

Ogólne pytania dotyczące systemu
mike26
Beginner

[+] Brak dzwięku po uruchomieniu systemu

Post autor: mike26 »

Po uruchomieniu systemu poziom "Speaker" jest ciągle zerowy.
http://www.4shared.com/photo/X1oJvA1Bce ... noci_.html
Kombinowałem z instalacją i usuwaniem Alsa i Pulse, strasznie tu namieszałem.
Chciałem usunąć Alsa oraz Pulse i zainstalować tylko jedno z nich.

Kod: Zaznacz cały

root@debian:/home/wojtek# dpkg -l | grep alsa
ii  alsa-base                                                   1.0.25+3~deb7u1                    all          ALSA driver configuration files
ii  alsa-oss                                                    1.0.25-1                           amd64        ALSA wrapper for OSS applications
ii  alsa-tools-gui                                              1.0.25-2                           amd64        GUI based ALSA utilities for specific hardware
rc  alsa-utils                                                  1.0.25-4                           amd64        Utilities for configuring and using ALSA
ii  bluez-alsa:amd64                                            4.99-2                             amd64        Bluetooth ALSA support
ii  gstreamer0.10-alsa:amd64                                    0.10.36-1.1                        amd64        GStreamer plugin for ALSA
ii  libwine-alsa:i386                                           1.4.1-4                            i386         Windows API implementation - ALSA sound module
root@debian:/home/wojtek# dpkg -l | grep pulse
ii  gstreamer0.10-pulseaudio:amd64                              0.10.31-3+nmu1                     amd64        GStreamer plugin for PulseAudio
ii  libpulse-mainloop-glib0:amd64                               2.0-6.1                            amd64        PulseAudio client libraries (glib support)
ii  libpulse0:amd64                                             2.0-6.1                            amd64        PulseAudio client libraries
ii  libpulse0:i386                                              2.0-6.1                            i386         PulseAudio client libraries
rc  mate-media-pulse                                            1.6.0-2                            amd64        MATE media utilities (PulseAudio backend)
ii  vlc-plugin-pulse                                            1:2.0.6-dmo1                       amd64        PulseAudio plugin for VLC
root@debian:/home/wojtek# 
Debian 7.5
Mate 1.8.1
Awatar użytkownika
neo86
Beginner

Post autor: neo86 »

To tylko moje przypuszczenia więc proszę aby "zawodowcy" mnie nie zbluzgali ale myślę, że jest to wina nie tylko tego namieszania z Pulse oraz Alsą ale przede wszystkim winne może być środowisko graficzne MATE w wersji 1.8.1. Sam chciałem mieć MATE w Debianie Sidzie ale jak się okazało powoduje ono same problemy od stabilności po dziwne zachowania dekoratorów okien aż na dźwięku skończywszy. Także dźwięku nie miałem w MATE 1.8.1. Kiedy miałem Debian 7.5 Stabilny miałem MATE w wersji 1.4.2 i działało wspaniale i bezbłędnie. Zatem jak możesz wróć się z wersją do 1.4.2 i sprawdź jak tam będziesz mieć z dźwiękiem.
mike26
Beginner

hmm coś w tym może być, nie dawno zaktualizowałem Mate z wersji 1.6 na 1.8.1 przy aktualizacji też jaja były.
Próbowałem zaktualizować Mate po czym usunąłem wersję 1.6 chciałem zainstalować od zera wersję 1.8.1 ale były potrzebne pakiety 1.6.
Summa summarum udało mi się zainstalować 1.8.1
Ale z drugiej strony w 1.8.1 nie powinno być problemów z dźwiękiem.

-----
Zakutalizowałem system do wersji 7.6
Czy ktoś może mi pomóc z tym problemem ?
klavierkrk
Beginner

Post autor: klavierkrk »

mi pomaga ta komenda:

Kod: Zaznacz cały

alsactl init
szukałem jej chyba z 5 godzin :D
wpisz , może też u ciebie zadziała

w każdym razie dla niestandardowych środowisk graficznych jest ona b.ważna.
Awatar użytkownika
Rafal_F
Moderator

Post autor: Rafal_F »

mike26
Beginner

dzięki, pomogło.
Dźwięk działa jak należy.
ODPOWIEDZ