Witam.
Posiadam darmowy VPS z Debianem 6.0(z vps.me- to nie reklama)
Chciałem se postawić serwer WWW, ściągnąłem LAMP'a, i ProFTPd.
Pliki na stronę wrzucam z roota, normalnie się łącze, a gdy chcę wrzucić jakiś plik do folderu /var/www to wyskakuje okienko w Total Commanderze:
Przesyłanie nie powiodło się, kontynuować operację?
Gdy biorę TAK, to plik ma 0b.
Używałem poleceń takich jak /var/www chmod 777, ls -al /var, ls -al /var/www
Przesy
Dzień dobry.
1. nie loguj się na root-a przez FTP tam hasła lecą otwartym tekstem.
zerknij jeszcze tu :
threads/29461-Konfiguracja-ProFTP?highlight=proftp
to nie reklama
2. pokaż logi bez tego ani rusz
1. nie loguj się na root-a przez FTP tam hasła lecą otwartym tekstem.
zerknij jeszcze tu :
threads/29461-Konfiguracja-ProFTP?highlight=proftp
to nie reklama

2. pokaż logi bez tego ani rusz
pliki możesz wrzucać z roota przez SSH, programem Filezilla na porcie 22 lub WinSCP, połączenie wtedy jest całkowicie szyfrowane
na Debianie zamiast LAMP można zainstalować apache2, php5, mysql, przynajmniej dla mnie tak jest prościej
w konsoli zmieniasz właściciela plików na serwer www w przypadku apache2 komenda chown -R www-data:www-data /var/www
na Debianie zamiast LAMP można zainstalować apache2, php5, mysql, przynajmniej dla mnie tak jest prościej
w konsoli zmieniasz właściciela plików na serwer www w przypadku apache2 komenda chown -R www-data:www-data /var/www
Witam. Pomyślałem, że nie będę zakładał nowego tematu, więc opiszę swój problem tutaj.
Otóż, poprzez WinSCP z poziomu root'a przesłałem sobie na serwer plik jpg, który mam umieścić na stronie www. Z miejsca nadałem mu następujące prawa rwxr-xr-x. Problem zaczyna się gdy w poziomu admina, mieszam kodem php. okazuje się, że ścieżki są jak najbardziej poprawne, bo działają na wszystkie inne pliki w katalogu, w którym umieściłem jpg'a, prócz na niego i każdego innego, którego próbuje do niego wrzucić. osobiście skończyły mi się pomysły, więc prosiłbym o wszelką możliwą pomoc.
Otóż, poprzez WinSCP z poziomu root'a przesłałem sobie na serwer plik jpg, który mam umieścić na stronie www. Z miejsca nadałem mu następujące prawa rwxr-xr-x. Problem zaczyna się gdy w poziomu admina, mieszam kodem php. okazuje się, że ścieżki są jak najbardziej poprawne, bo działają na wszystkie inne pliki w katalogu, w którym umieściłem jpg'a, prócz na niego i każdego innego, którego próbuje do niego wrzucić. osobiście skończyły mi się pomysły, więc prosiłbym o wszelką możliwą pomoc.