Aktualnie mam taki plugin:
Adobe Flash Player - Wersja: 14.0.0.125
Shockwave Flash 14.0 r0
Nazwa: Shockwave Flash
Opis: Shockwave Flash 14.0 r0
Wersja: 14.0.0.125
Lokalizacja: /opt/google/chrome/PepperFlash/libpepflashplayer.so
Wersja systemu:
Linux Mama 3.2.0-4-amd64 #1 SMP Debian 3.2.57-3+deb7u2 x86_64 GNU/Linux
Problem polega na tym, że nie działa w pewnych sytuacjach. Na kompie z windą też mam google chrome w użyciu. Tam miałem 2 różne flashe (2 files) - jeden to wszystkim znany pepperflash czyli to co wyżej a drugi to flash od adobe wersja która mi się zainstalowała jeszcze pewnie dla firefoxa.
W każdym razie wyłączyłem w windzie wersję pepper i flash zaczął hulać w trybie pełnoekranowym z akceleracją sprzętową jak huragan.
W debianie mam aktualnie jak widać wyżej, tylko wersję pepper. Jakiś czas temu wywaliłem gnasha. Wydaje mi się, że też wywaliłem flashplugin-nonfree z racji tego, że miały się kłócić z flashem z chrome, a poza tym miały być nie wspierane.
Tyle tytułem wstępu.
PYTANIE: Czy jest i gdzie jakaś wersja flash, którą można by zainstalować pod debianem dla google chrome oprócz pepper i żeby była wspierana?
A jeśli nie ma, to czy rozwiązanie z tego wątku threads/30593-Pipelight-czyli-Microsoft ... =pipelight załatwiłoby sprawę?
P.S.
Dotychczas nie zdawałem sobie sprawy, że coś z tym pepper jest nie tak - gierka się ślimaczyła i sądziłem że taka gówniana to gra. Pomagał na krótko restart chrome.
Dopiero dzisiaj wyczytałem gdzieś, że można jednak włączyć full screen i powinien być widoczny przycisk. Operacja w windzie pokazała, że to prawda, a full screen działa bez żadnych lagów, po prostu jak w raju.
Podmiana Flash plugin dla google chrome
niestety już nie (oczywiście to samo tyczy się chromium i innych chromopodobnych przeglądarek)Czy jest i gdzie jakaś wersja flash, którą można by zainstalować pod debianem dla google chrome oprócz pepper i żeby była wspierana?
http://www.dobreprogramy.pl/Chrome-sie- ... 54768.html
Niestety flasz na linuksy został porzucony i są tylko dodawane poprawki krytyczne ale nie jest już rozwijany od kilku lat. Jedyna opcja to aktualny pepper na chromium/chrome. Prawdę mówiąc flasz to bardzo kulawa technologia i jest tylko kwestią czasu aż o nim zapomnimy..Już niedługo razem z tymi silverlightami i innym dziadostwem spadnie do krainy wiecznych errorów, także nie ma się co przejmować tym faktem;>
??" pisze:Iceweasel, Konqueror.
a czym one się różnią od całej masy innych przeglądarek na linuksa? przecież będą używały tego samego przestarzałego linuksowego flasha co cała reszta i nie odpalisz na nich nowszych rzeczy wymagających aktualnego flasza, jedyna alternatywa to aktualny pepperflashplugin, który niestety działa tylko na chromowatych przeglądarkach...
Aktualny do pobrania według Adobe dla Linuksa jest Flash 11.2
Podałem przeglądarki o których wiem że Flash w nich działa (pominąłem Operę z powodu jej nie aktualizowania).
Odnośnie działania Flasha lub nie, to nie tak dawno jeszcze używałem Flasha 11.2 na Firefoksie i wszystko działało jak należy. O dziwo ten aktualny pepper sypał się (w tym czasie) bardzo często w Chromium/Chrome!?!
Tak że nie ma na to reguły, a jeśli na jakiejś stronie Linuksowy Flash nie działa, to pretensje należą się dla producenta strony a nie do Adobe. Strona powinna wykryć jakiej wersji Flash-a używa przeglądarka i wyświetlić treść choćby miało to być w ograniczonym zakresie (podobnie jak było jeszcze niedawno w przypadku otwierania stron w IE6).
Podałem przeglądarki o których wiem że Flash w nich działa (pominąłem Operę z powodu jej nie aktualizowania).
Odnośnie działania Flasha lub nie, to nie tak dawno jeszcze używałem Flasha 11.2 na Firefoksie i wszystko działało jak należy. O dziwo ten aktualny pepper sypał się (w tym czasie) bardzo często w Chromium/Chrome!?!
Tak że nie ma na to reguły, a jeśli na jakiejś stronie Linuksowy Flash nie działa, to pretensje należą się dla producenta strony a nie do Adobe. Strona powinna wykryć jakiej wersji Flash-a używa przeglądarka i wyświetlić treść choćby miało to być w ograniczonym zakresie (podobnie jak było jeszcze niedawno w przypadku otwierania stron w IE6).
sypie się masz rację też miałem niemiłe przypadki ale czasami natrafi się na rzeczy, które wymagają najnowszego flasha (miałem kilka przypadków choć niezwykle rzadko i niestety wtedy pozostaje tylko chrome/chromium z aktualnym peperem...ale całe szczęście pomału ta kulawa technologia odchodzi do lamusa na rzecz html5...