Instalacja drukarki ze skanerem C4780 w

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
Awatar użytkownika
yossarian
Beginner

Post autor: yossarian »

A mój zrzut to skąd niby jest? Z KDE?

Poza tym to nie jest żaden systemowy instalator drukarek.
Systemowy instalator to wspomniany kilka razy interfejs Cupsa: localhost:631
Awatar użytkownika
Menel
Member

Post autor: Menel »

kolega woli jakieś graficzne badziewie z gnoma używać, jego sprawa ;) oj złe nawyki, przecież konfiguracja drukarki przez przeglądarkę to świetna sprawa ale widać niektórym nie pasuje nawet takie udogodnienie ;)
Awatar użytkownika
hsurim
Beginner

Post autor: hsurim »

yossarian pisze:A mój zrzut to skąd niby jest? Z KDE? (...)
Robiłem kiedyś próby na kilku komputerach i różnymi dystrybucjami - ale z GNOME-shell każda.
I za każdym razem i na każdym komputerze, ten panel wyglądał znacznie okrojony i za każdym razem nie działał skaner.
Na tych samych komputerach i na tych samych, rożnych dystrybucjach, ale w innych środowiskach graficznych, wszystko wyglądało zupełnie inaczej i zaczynał działać skaner.
O ... mniej więcej tak ten panel wygląda(-ł) Obrazek

Tym razem próby robiłem z Debianem i ponownie tylko w GNOME był identyczny problem.

Skoro sterowniki są te same, to co może być przyczyną ?
Menel pisze:kolega woli jakieś graficzne badziewie z gnoma używać, jego sprawaObrazek (...)
Nie nie ... ja GNOME nie chcę używać - o czym już wspominałem. :)

Dobra ... skoro jestem podejrzanym o założenie tak "bezsensownego wątku", to wnoszę o jego umieszczenie w koszu. Dziękuję.
Awatar użytkownika
Rafal_F
Moderator

Post autor: Rafal_F »

Prawie wszyscy którzy są choć trochę zainteresowani technologią narzekają na to że świat linuksa jest bardzo podzielony. I trzeba im przyznać rację. Mnogość dystrybucji, w której są różne instalatory, różne systemy zarządzania pakietami, różne środowiska graficzne, itp. potrafi przytłoczyć. Wśród tego całego rozgardiaszu jest jednak kilka punktów stałych wspólnych dla wszystkich dystrybucji. Właśnie takim punktem jest cups, który jest dostępny chyba na wszystkich dystrybucjach linuksa i w ogóle na wszystkich systemach unixopodonych, OS X i nawet na Windows. W związku z tym że sam CUPS udostępnia wygodny interfejs do konfiguracji, uczenie się zarządzania drukarkami w GNOME, Unity, XFCE, LXDE, KDE i Bóg wie czym jeszcze jest bez sensu. I przestań chrzanić o jakiś wyimaginowanych "cywilizowanych sposobach" bo gdybyś zadał sobie trud odwiedzenia strony http://localhost:631/ wiedziałbyś że jest to wygodny graficzny interfejs użytkownika. Opanuj ten interfejs i będziesz wiedział jak się zarządza drukarkami w każdej dystrybucji linuksa i w każdym środowisku graficznym. A te wszystkie systemowe bajerki w popularnych środowiskach to tylko nakładki stworzone po to aby w panelu sterowania było "Zarządzanie drukarkami", bo bez tego ludzie zaczęli by pisać że w danym systemie w ogóle żadnej drukarki zainstalować się nie da, bo przecież nie ma do tego ikonki.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

hsurim czy TY potrafisz zrozumieć, że działanie skanera i drukarki nie zależy od środowiska na którym te rzeczy używasz.
Chyba powinieneś wrócić do ubuntu, a nie tu cały czas spamować o tych graficznych konfiguratorach.
Jeszcze trochę i przywale Ci BAN forever jak to będzie się powtarzało.
Awatar użytkownika
hsurim
Beginner

Yampress, widzę, że Ty albo nie czytasz tego, o czym już kilkakrotnie pisałem, albo ... nie rozumiesz. (?)
Problem polega tylko i wyłącznie na użytym środowisku graficznym, w momencie instalacji C4780.
Jeśli instaluję drukarkę w tym nieszczęsnym GNOME-shell, to tylko wówczas panel drukarki jest okrojony i skaner nie działa - zrzutu ekranu już wklejałem.

Jeśli nie interesuje Cię ten temat (nie przeze mnie założony), to nie wypowiadaj się.
Jeśli Cie denerwuje, to - jak już wspominałem - wywal go do kosza.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

A ja Ci powtarzam przestań pxxxxxxx o tych konfiguratorach. Chyba widzisz wszyscy w około mają tego dosyć bo piszą o tym.
A skoro nie potrafisz posłuchać to już Ci powiedziałem co będzie. Porządek musi być.
A rozkazywać mi tu nie będziesz. Zrobie to co stosowne będzie.

Tak temat nie przez Ciebie założonny. Bo to ja go wydzieliłem. Wciąłeś się komuś do wątku zacząłeś pisać nie na temat i jak zwykle zacząłeś o graficznych konfiguratorach. To nie nasza wina tutaj że nie potrafisz sobie z wieloma rzeczami poradzić bo wiedze masz mizerną i przyjąć do wiadomości. pewnych prawideł, o których wyżej Ci tu ludzie piszą
Awatar użytkownika
hsurim
Beginner

Skoro powstał wątek (założyłeś go sam) to dlaczego teraz masz za złe, że chcę jak najdokładniej opisać w nim (nie gdzie indziej) to, co zauważyłem nieprawidłowego w GNOME ?
Potrafię słuchać, ale przecież chyba wyraźnie akcentuję, że skoro są graficzne możliwości w Debianie, to chcę z nich w pierwszej kolejności korzystać a nie z konsoli - aż tak trudne do przełknięcia ?
Jak na razie radzę sobie z tym, co jest mi potrzebne - min. drukarka ze skanerem od zawsze działa tak, jak chciałem.

Zdaję sobie także sprawę, że teraz, jak będę rzeczywiście w potrzebie, to na niektórych z Was, nie będę mógł zupełnie liczyć - trudno.
Ufam jednak, że ktoś inny zawsze się znajdzie, kto zechce pomóc.
Tylko dlaczego spotykam się z agresją słowną z Twojej strony, tego nie potrafię zrozumieć :confused:
Awatar użytkownika
Menel
Member

Post autor: Menel »

ale spokojnie nie ma co dramatyzować nikt tu żadnej agresji słownej nie szerzy. Debianowcy po prostu nie lubią wszelkich graficznych konfiguratorów, które notabene utrudniają życie, czego doskonałym przykładem jest ten wątek i problem w nim opisywany (zresztą jak już każdy powtarzał chyba ze sto razy konfiguracja drukarki za pomocą cupsa też jest graficzna z tym, że korzysta z interfejsu webowego i jedyną rzeczą jaką musisz zrobić w czarnej konsoli to dodać się do odpowiedniej grupy)...
Potrafię słuchać, ale przecież chyba wyraźnie akcentuję, że skoro są graficzne możliwości w Debianie, to chcę z nich w pierwszej kolejności korzystać a nie z konsoli - aż tak trudne do przełknięcia ?
I to jest Twój podstawowy błąd, jeżeli nie zmienisz podejścia nie wróżę Ci dłuższej przygody z tym systemem...Jak nie masz zamiaru wyrzucić kompa przez okno to lepiej czym prędzej przeproś się z konsolą, pomijam fakt, że to świetna sprawa jak już ją w miarę okiełznasz to zobaczysz, że większość rzeczy będziesz właśnie robił za jej pomocą..Dlatego nie dziw się, że większość tutaj nie trawi Twojego podejścia w tej kwestii, bo po prostu myślą z goła inaczej od Ciebie.. ;)
Awatar użytkownika
hsurim
Beginner

Wiesz, "przepraszam" się z konsolą tylko wtedy, jak już muszę. :)
A jak na razie, to nie widzę żadnej różnicy w konfigurowaniu Debiana myszką, niż ma/miało to miejsce w kilku innych użytkowanych przeze mnie dystrybucjach.
Tym samym, moja 'przygoda' z Debianem nie powinna być gorszą a (zakładam, liczę na to) lepszą, wygodniejszą
Dlatego środowiska graficzne się rozwijają, aby konfigurowanie, jak i użytkowanie komputera było jak najprostsze.
Jeśli jakieś środowisko mi szwankuje, czy nie odpowiada, to zmieniam go na takie, które zaspakaja moje potrzeby.
Mi to zupełnie nie przeszkadza, że inni mają inne zapatrywania a nawet - jak to już pisałem - podziwiam ich za wiedzę, chyląc jednocześnie czoło przed nimi.
Ale dlaczego ja jestem 'poniewierany' tylko dlatego, że preferuję myszkę - tego nie rozumiem.

Sporo postów odbiega od tematu, ale cóż ... skoro jestem co chwila 'przywoływany do tablicy'.
ODPOWIEDZ