Chciałbym was zapytać w jaki sposób można poprawnie zainstalować gcc bez używania repozytoriów?
Obecnie używam dystrybucji, ktorej przeznaczeniem jest slużenie jako zapora (IPfire, mała zgrabna dystrybucja ze wszystkim czego potrzeba dla bezpieczeństwa - jądro skonfigurowane pod netfilter - wszystkie możliwe moduły do IPTables, skonfigurowany openVPN, psd etc.). Po pewnym czasie użytkowania doszedłem do wniosku, że przydałoby się dodatkowe oprogramowanie, które pomogłoby analizować sieć - tcpdump i nmap, na dobry początek. Problem w tym, że IPfire nie obsługuje repozytoriów. Z tego powodu postanowiłem 'manualnie' zainstalować programy - ściągnąć pakiety, przesłać do IPfire i stamtąd je już zainstalować. Pojawił się kolejny problem - brak gcc i make do kompilacji.
Jako, że nigdzie nie mogę znaleźć porządnej metody umżliwiającej zainstalowanie gcc/make (znajduję jedynie sposoby oparte na rezpozytoriach), zwracam się do was z prośbą o przedstawienie metody instalacji tychże aplikacji od tzw. 'podstaw'.

Z góry wielkie dzięki.