Instalacja drukarki ze skanerem C4780 w

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
Awatar użytkownika
hsurim
Beginner

Instalacja drukarki ze skanerem C4780 w środowisku GNOME-shell

Post autor: hsurim »

Menel pisze:(...) lepiej zacznij od razu od gnome-shell tam jest praktycznie to samo co w unity. (...)
GNOME-shell ma ciągle ten sam błąd - w Debianie 7.5 także - chodzi o dodawanie (w moim przypadku) drukarki ze skanerem HP C4780.
Problem ten zauważyłem w 2012 roku, użytkując wówczas Ubuntu -

Kod: Zaznacz cały

http://ubuntu.pl/forum/viewtopic.php?f=133&t=158219
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

Bo gdybyś nie używał konfiguratorów graficznych tylko normalna metodą to swobodnie byś tą drukarkę dodał.
1. metoda localhost:631
2. metoda hp-setup

Miałem urządzenie HP i cieszyłem się bo na wszystkich systemach działało. I na każdym systemie jej instalacja i konfiguracja była prosta.
A na debianie to już nie wspominam jak prosta. Bo banalna.
A co powiesz na to http://www.bsdguru.org/dyskusja/viewtop ... 38&t=21868
Awatar użytkownika
hsurim
Beginner

C4780, mam w sieci domowej, podłączoną przez wi-fi do routera.
Ale fakt, mając tylko jedno i to akurat takie środowisko graficzne, terminal w tym wypadku miałby uzasadniony priorytet.
Używając wówczas GNOME, pamiętałem o tej jego niedoskonałości i instalując cokolwiek, przełączałem się na tę chwilę na (obrzydliwe) Unity.
Czyli w sumie osiągałem zamierzony cel.

Dla mnie "lepiej", to jest zrobić coś równie dobrze, ale łatwiej.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Tylko nie zapominaj TU jest forum debianowe i nikogo nie interesuje jak jest w ubuntu. Używamy tego co dostarcza dystrybucja.
A jak było tam łatwej to używaj tamtego systemu. Poza tym dla kogoś kto się nie zna to łatwiej, ale dla kogoś co się zna bo dużo tu takich osób na forum to nie ma żadnej trudności.
Awatar użytkownika
hsurim
Beginner

Yampress pisze:Tylko nie zapominaj TU jest forum debianowe i nikogo nie interesuje jak jest w ubuntu. (...)
OK, zapominamy o istnieniu dystrybucji, o której z taką niechęcią wspominasz.
W pierwszym moim poście (tego wątku) wspomniałem, że identycznie źle zachowuje się obecnie GNOME-schell w Debianie 7.5
(jak dwa lata temu zauważyłem to gdzie indziej).
Mogę jedynie podejrzewać, iż ta 'niepełnosprawność' tego środowiska, może nękać użytkowników i innych dystrybucji.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Masz taka wielką wiedzę, że potrafisz dokładnie zdiagnozować co jest powodem takiego a nie innego działania? Podziwiam.
Awatar użytkownika
hsurim
Beginner

To teraz będziemy się 'szczypać' ? :rolleyes:
Nie mam pojęcia, co jest przyczyną, ale jest faktem, że od kiedy zauważyłem wadliwe działanie instalatora sterowników drukarki pod gnome-shell, to przez te około dwa lata, nic nie uległo poprawie.
Skoro pod innymi środowiskami graficznymi, proces graficznej instalacji HP C4780 przebiega poprawnie a w gnome-shell, niee ... to jaki inny wniosek można wysnuć ?

Jeśli mój tok rozumowania jest błędny, to wykaz mi proszę w nim błędy - za co będę wdzięczny.
Awatar użytkownika
Rafal_F
Moderator

Post autor: Rafal_F »

Pytanie w czym jest problem w instalatorze HP, czy w gnome-shell. Sterowniki HP to oprogramowanie własnościowe, więc trudno namierzyć winowajcę. Dodatkowo w HP są jakieś dziwne blokady wersji systemu na którym można to coś zainstalować.

Osobiście uważam że wszystkie drukarki powinno się instalować przez http://localhost:631/
Jest to niezależne od środowiska graficznego, czy nawet dystrybucji.
Awatar użytkownika
Menel
Member

Post autor: Menel »

dokładnie i o wiele szybciej jest, kwestia dodania siebie do grupy i odpalenia przeglądarki.. ;)
Awatar użytkownika
hsurim
Beginner

Rafal_F pisze:Pytanie w czym jest problem w instalatorze HP, czy w gnome-shell. (...)
Nie widzę innego 'winowajcy', jak inność instalatora w gnome-shell.
Dlaczego (?) Osądźcie sami.

Tak wygląda panel ustawień mojej drukarki po jej zainstalowaniu - niezależnie od dystrybucji - w każdym innym środowisku niż gnome-shell - http://images46.fotosik.pl/1589/fd982f2defb20023.jpg

A tak wygląda (umownie) ten sam panel ustwień mojej drukarki w każdej (probowanej przez mnie) dystrybucji, ale w gnome-shell - http://images37.fotosik.pl/1594/d2caae8e86b20185gen.jpg

Jak na mój prosty, ubunto-klikaczowy łeb, to najwyraźniej wniosek narzuca się tylko jeden.

Oczywiście, drukarka dziala "tu" i "tu", ale ze skanerem nie jest jednakowo.
Po instalacji C4780 pod gnome-shell, system nie znajduje skanera.
ODPOWIEDZ