[+] Problem z hibernacj

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
janus

[+] Problem z hibernacją po aktualizacji.

Post autor: janus »

witam,

widzę, że to taki martwy wątek i mocno już nieaktualny (bo z 2010 roku) może jednak znajdzie się ktoś kto pomoże. Działam na najnowszej testowej wersji debiana z KDE (KDE version: 4.12.4, Debian version: jessie/sid). Jeszcze tydzień temu nie miałem żadnych problemów z hibernacją systemu. Jednak po którejś aktualizacji mój laptop po zamknięciu przestał się hibernować. W ustawieniach KDE zniknęła ta opcja i mogę co najwyżej wyłączyć komputer, ale tym nie jestem za bardzo zainteresowany. Czy mógłby ktoś pomóc i powiedzieć jak przywrócić opcję hibernacji w moim systemie?

Nie za bardzo wiem jakie dodatkowe informacje mógłbym zamieścić aby pomóc w rozwiązaniu problemu, w kazdym razie jeśli byłyby potrzebne chętnie dołączę.

pozdrawiam i będę wdzięczny za pomoc
Awatar użytkownika
pone13
Beginner

Post autor: pone13 »

Miałem podobny problem ale z gnome 3.
W gałęzi 'testing' trwa już proces przejścia na systemd i w tym upatrywałbym problem z hibernacją.
Nie wiem jednak jak dalece jest posunięty proces migracji z init na chwilę obecną, bo przeszedłem na systemd już pół roku temu.
To rozwiązało moje problemy z hibernacją i usypianiem posiadanego laptopa.
janus

Post autor: janus »

dziękuję za radę. Na początku podszedłem do Twojego posta trochę sceptycznie - miałem nadzieję, że to kwestia jakichś ustawień, ale postanowiłem także przejść na systemd i problem się rozwiązał. Jeszcze raz dziękuję. Jak by ktoś poszukiwał informacji to poniżej zamieszczam link, w którym jest opisane jak przejść na systemd:

https://wiki.debian.org/systemd
ODPOWIEDZ