Próbuję zainstalować debiana jessie na Dellu D610, mam z płytki netinstall zainstalowany system podstawowy i xorga, internet jest podpięty.
Daję komendę
aptitude install kde kde-i18n-pl
mam komunikat "brak kandydującej wersji KDE"
Kombinowałem z repozytoriami, nic...bez zmian.
Ktoś pomoże ?
Problem z instalacj
W testingu nie ma takich pakietów, wybierz sobie stąd któryś sposób instalacji KDE: https://wiki.debian.org/KDE. Natomiast polskie tłumaczenie, to pakiet kde-l10n-pl.
Wkleić nic za bardzo nie mogę, bo mam tylko tryb tekstowy - musiałbym przepisać albo kombinować...
Zdaje się że wyszedłem trochę z obiegu, dawno temu korzystałem z testinga (lenny) i tak właśnie robiłem jak teraz próbowałem i szło...
Wrzuciłem polecenie
aptitude install kde-standard i właśnie leci instalka
potem wrzucę polski pakiet i mam nadzieję będzie OK.
Dziękuję.
Zdaje się że wyszedłem trochę z obiegu, dawno temu korzystałem z testinga (lenny) i tak właśnie robiłem jak teraz próbowałem i szło...
Wrzuciłem polecenie
aptitude install kde-standard i właśnie leci instalka
potem wrzucę polski pakiet i mam nadzieję będzie OK.
Dziękuję.
- xmaster
- Junior Member
W trybie tekstowym są bardzo miłe narzędzia np "cat" poza tym możesz skopiować w/w plik i pod Windowsem go tu kleić.
Kod: Zaznacz cały
cat /etc/apt/sources.list > ~/zawartoscpliku
Jeszcze pamiętam polecenie "cat"
zaczynałem przygodę z Linuksem od Mandrivy 2006 
Generalnie, problem jak widać nie w repo ale w złym poleceniu, wrzuciłem instalkę KDE a potem spolszczenie i już działa. Nie wiedziałem że w jessie nie ma takiego pakietu. Dziękuję jeszcze raz wam obu za pomoc i zainteresowanie.

Generalnie, problem jak widać nie w repo ale w złym poleceniu, wrzuciłem instalkę KDE a potem spolszczenie i już działa. Nie wiedziałem że w jessie nie ma takiego pakietu. Dziękuję jeszcze raz wam obu za pomoc i zainteresowanie.
Kod: Zaznacz cały
apt-get install kde-full