Jeżeli tylko coś, komuś jest wiadome w tej sprawie, będę wdzięczny za podzielenie się takimi wiadomościami.
MATE w Debianie stable.
MATE w Debianie stable.
Jako, że MATE jest (jak dla mnie) środowiskiem bardzo konfigurowalnym graficznie, jak i dodatkowo bardzo estetycznym, ciekaw jestem, czy są jakieś wieści na temat jego ewentualnego zastosowania w Debianie w gałęzi stable.
Jeżeli tylko coś, komuś jest wiadome w tej sprawie, będę wdzięczny za podzielenie się takimi wiadomościami.
http://wiki.mate-desktop.org/download
co do zastosowania to stosuję na drugim kompie z debianem stabilnym
co do zastosowania to stosuję na drugim kompie z debianem stabilnym
LMDE jest z MATE i po zmianie repozytoriów na debianowskie, w takim stanie korzystałem z komputera, gdyż miałem nadzieję na poprawę - ale nic z tego, pozytywnego nie wyszło.
Tyle, że w tych repozytoriach, nie było MATE - nie dodawałem ich, gdyż nie wiedziałem, że są.
Minusem takiej operacji było to, że zniknęło mi kilka ikonek programów
Tyle, że w tych repozytoriach, nie było MATE - nie dodawałem ich, gdyż nie wiedziałem, że są.
Minusem takiej operacji było to, że zniknęło mi kilka ikonek programów
nie mam pojęcia jak sprawa wygląda w mincie z kontatybilnością z debianem..zresztą jaki sens tak robić, wystarczy postawić normalnego debiana sobie
a jak Ci brakuje graficznych konfiguratorów to pamiętaj o tej zasadzie, której też będziesz później wierny 
Stosowanie graficznych narzędzi do podstawowej konfiguracji systemu jest niekorzystne dla użytkownika. Osoba, poprzez użytkowanie systemu poszerza swoją wiedzę na jego temat, co sprawia że takie narzędzia są w pewnym momencie całkowicie zbędne. Zyskuje się na tym czas, który byłby poświęcony na tworzenie takich narzędzi oraz eliminowanie problemów, wynikających z ich użytkowania.
Ja mam Debian 7.x (obecnie po aktualizacjach 7.5) Stable w wersji Netinstall z podstawowym środowiskiem graficznym MATE. Używam już od dłuższego czasu (po złych przejściach z psującym się *buntu). Debian Stabilny i MATE bardzo się lubią i działają wspólnie jak stare dobre małżeństwo bezkonfliktowe czyli doskonale! Problemów z multimediami żadnych nie miałem!
Jestem zdania, że skoro takie narzędzia graficzne już istnieją, to dlaczego miałbym z nich nie korzystać (??) Równocześnie ich twórcy wiedzą, że ich praca nie poszła na marne.Menel pisze:Stosowanie graficznych narzędzi do podstawowej konfiguracji systemu jest niekorzystne dla użytkownika. Osoba, poprzez użytkowanie systemu poszerza swoją wiedzę na jego temat, co sprawia że takie narzędzia są w pewnym momencie całkowicie zbędne. Zyskuje się na tym czas, który byłby poświęcony na tworzenie takich narzędzi oraz eliminowanie problemów, wynikających z ich użytkowania.
Dla mnie komputer (obecnie) nie służy do ciągłego grzebania a do komfortowego użytkowania - pewne priorytety zmieniają się widać z wiekiem, dlatego od pewnego czasu szukam czegoś, co po zainstalowaniu będzie mi służyło niezawodnie i na długo.
Pewnie, że chciałbym poszerzyć wiedzę w tym temacie, ale wówczas ucierpiałyby inne dziedziny, które są dla mnie jednak ważniejsze.
Szanuję i patrzę z wieeelkim uznaniem na Wasze zaangażowanie, jak i niezwykle rozległą wiedzę w dziedzinie systemów komputerowych, ale ja mogę tylko z pokorą z niej korzystać.
A odbiegając od tematu ... nie jest przyjemnym doświadczeniem usłyszeć (przeczytać), że - mając w awatarze 'usera Ubuntu - jest się "nic nie wartym i upierdliwym pętakiem".
Nie wszyscy jeżdżą autami z najwyższej półki, ale maja te same prawa na drodze.
Szkoda, ·że podobna zasada nie przyświeca wszystkim użytkownikom Linuksa.
@neo86 dzięki za podzielenie się swoimi spostrzeżeniami.