MATE w Debianie stable.

Wszystko Off Topic
Awatar użytkownika
hsurim
Beginner

MATE w Debianie stable.

Post autor: hsurim »

Jako, że MATE jest (jak dla mnie) środowiskiem bardzo konfigurowalnym graficznie, jak i dodatkowo bardzo estetycznym, ciekaw jestem, czy są jakieś wieści na temat jego ewentualnego zastosowania w Debianie w gałęzi stable.
Jeżeli tylko coś, komuś jest wiadome w tej sprawie, będę wdzięczny za podzielenie się takimi wiadomościami. :)
Awatar użytkownika
Menel
Member

Post autor: Menel »

http://wiki.mate-desktop.org/download

co do zastosowania to stosuję na drugim kompie z debianem stabilnym ;)
Awatar użytkownika
hsurim
Beginner

O ... nie wiedziałem (nawet się nie spodziewałem) że już jest dla stable .
A jak to się sprawuje - głownie mam na myśli programy multimedialne, takie jak Totem, czy Avidemux ?
Pytam o nie, gdyż np. MATE w LMDE to (w programach multimedialnym) ... udręka.
Awatar użytkownika
Menel
Member

już dawno uhuhuhu powiedziałbym, że od zawsze jest, sprawuje się normalnie jak każde standardowe środowisko na stabilce ;) .
Problem z multimediami to raczej wynikał z systemu a nie ze środowiska graficznego...
Awatar użytkownika
hsurim
Beginner

No tak ... LMDE, to przecież testing.
Tak samo źle się zachowują te programy w MATE na repozytoriach Debiana testinga.
@Menel, WIEEELKIE dzięki za odpowiedź (cieszące mnie informacje). Obrazek
Awatar użytkownika
Menel
Member

tak samo źle się zachowują te programy w mate na repozytoriach debiana testinga.
soa#1 ;)
Awatar użytkownika
hsurim
Beginner

LMDE jest z MATE i po zmianie repozytoriów na debianowskie, w takim stanie korzystałem z komputera, gdyż miałem nadzieję na poprawę - ale nic z tego, pozytywnego nie wyszło.
Tyle, że w tych repozytoriach, nie było MATE - nie dodawałem ich, gdyż nie wiedziałem, że są.
Minusem takiej operacji było to, że zniknęło mi kilka ikonek programów
Awatar użytkownika
Menel
Member

nie mam pojęcia jak sprawa wygląda w mincie z kontatybilnością z debianem..zresztą jaki sens tak robić, wystarczy postawić normalnego debiana sobie ;) a jak Ci brakuje graficznych konfiguratorów to pamiętaj o tej zasadzie, której też będziesz później wierny ;)
Stosowanie graficznych narzędzi do podstawowej konfiguracji systemu jest niekorzystne dla użytkownika. Osoba, poprzez użytkowanie systemu poszerza swoją wiedzę na jego temat, co sprawia że takie narzędzia są w pewnym momencie całkowicie zbędne. Zyskuje się na tym czas, który byłby poświęcony na tworzenie takich narzędzi oraz eliminowanie problemów, wynikających z ich użytkowania.
Awatar użytkownika
neo86
Beginner

Post autor: neo86 »

Ja mam Debian 7.x (obecnie po aktualizacjach 7.5) Stable w wersji Netinstall z podstawowym środowiskiem graficznym MATE. Używam już od dłuższego czasu (po złych przejściach z psującym się *buntu). Debian Stabilny i MATE bardzo się lubią i działają wspólnie jak stare dobre małżeństwo bezkonfliktowe czyli doskonale! Problemów z multimediami żadnych nie miałem!
Awatar użytkownika
hsurim
Beginner

Menel pisze:Stosowanie graficznych narzędzi do podstawowej konfiguracji systemu jest niekorzystne dla użytkownika. Osoba, poprzez użytkowanie systemu poszerza swoją wiedzę na jego temat, co sprawia że takie narzędzia są w pewnym momencie całkowicie zbędne. Zyskuje się na tym czas, który byłby poświęcony na tworzenie takich narzędzi oraz eliminowanie problemów, wynikających z ich użytkowania.
Jestem zdania, że skoro takie narzędzia graficzne już istnieją, to dlaczego miałbym z nich nie korzystać (??) Równocześnie ich twórcy wiedzą, że ich praca nie poszła na marne.
Dla mnie komputer (obecnie) nie służy do ciągłego grzebania a do komfortowego użytkowania - pewne priorytety zmieniają się widać z wiekiem, dlatego od pewnego czasu szukam czegoś, co po zainstalowaniu będzie mi służyło niezawodnie i na długo.
Pewnie, że chciałbym poszerzyć wiedzę w tym temacie, ale wówczas ucierpiałyby inne dziedziny, które są dla mnie jednak ważniejsze.
Szanuję i patrzę z wieeelkim uznaniem na Wasze zaangażowanie, jak i niezwykle rozległą wiedzę w dziedzinie systemów komputerowych, ale ja mogę tylko z pokorą z niej korzystać.

A odbiegając od tematu ... nie jest przyjemnym doświadczeniem usłyszeć (przeczytać), że - mając w awatarze 'usera Ubuntu - jest się "nic nie wartym i upierdliwym pętakiem".
Nie wszyscy jeżdżą autami z najwyższej półki, ale maja te same prawa na drodze.
Szkoda, ·że podobna zasada nie przyświeca wszystkim użytkownikom Linuksa.

@neo86 dzięki za podzielenie się swoimi spostrzeżeniami. :icon14:
ODPOWIEDZ