Active Directory na Linux

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
yunoa

Active Directory na Linux

Post autor: yunoa »

Witam. Chciałbym postawić AD na linuxie i móc podpiąć do AD stacje robocze z systemami Linux i Windows i mam pytanka jakie rozwiązanie jest według Was najlepsze??
Awatar użytkownika
Rafal_F
Moderator

Post autor: Rafal_F »

Samba.
yunoa

a mógłbyś napisać coś więcej. Ewentualnie jakiś tutek (który uważasz za dobry) mógłbyś podrzucić.
Awatar użytkownika
Rafal_F
Moderator

Post autor: Rafal_F »

Ten wydaje się OK: http://www.samba.org.pl/2013/09/active- ... letny.html
Tylko zamiast ze źródeł zainstaluj sambę z backportów, zapoznaj się z tym wątkiem: threads/30508-Samba-source4-setup-provi ... i-katalogu
yunoa

Zrobiłem wszystko wg tego poradnika i wszystko prawie śmiga tylko jest mały problem. Ne wiem dlaczego nie mogę dodać Linuxa do kontrolera domeny. Chodzi o to: http://www.samba.org.pl/2014/02/linux-j ... ory-z.html Próbuję dodać Ubuntu 14.04. Tzn. niby logowanie się udaje, słychać dźwięk poprawnego zalogowania się pojawia się czarny ekran na 1 sekundę i znowu wraca do menagera logowania.

I mam pytanko czy opłaca się i czy będzie to dobre rozwiązanie aby zastosować taki sposób w jakiejś większej firmie przy większej ilości użytkowników.
grzesiekp

Post autor: grzesiekp »

Zapoznaj się z tym http://www.tecmint.com/install-zentyal- ... ws-system/
Poradnik ma kilka części, ale jest imho znakomity. Opisane wszystko, łącznie z tym, jak skonfigurować GPO w Windows.

Jest opisane jak dodać Ubunciaka do domeny, Windowsy, jak skonfigurować drukarki, foldery udostępnione, no wszystko co trzeba, łącznie z FTP.
yunoa

poradnik elegancki. podziałało mi, ale nie do końca. Co prawda zalogowałem się na konto domenowe z peceta z systemem Ubuntu 14.04 ale jak stworzyłem sobie drugie to już nie mogę się na nie zalogować. Po podaniu

Kod: Zaznacz cały

su - firma\\uuser
i po podaniu hasła wywala

Kod: Zaznacz cały

su: Uwierzytelnienie się nie powiodło
//edit
Nagle wszystko zaczęło działać normalnie. Tylko mam pytanie. Jak sobie stworze konto i dodam ścieżke profilu na debianie (\\debian.firma.lan\profiles\%USERNAME%) to gdy zaloguje się na windowsie to tworzą mi się pliki na debianie a gdy zaloguję się na linuxie to sie nie tworzą.
yunoa

Dzisiaj chciałem się zalogować i znowu wszystko co związane z Ubuntu nie działa. Podczas próby logowania wywala ze błędne hasło prosze sprobować ponownie
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

no i kerberos też trzeba do tego zaprzęgnąć.
ODPOWIEDZ