Menu kontextowe

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
szczemp

Menu kontextowe

Post autor: szczemp »

Używam debiana wheezy z kde i dolpbina. Robię też zdjęcia na różnych imprezach na lecenie. Mam skrypt co skaluje zdjęcia, ale muszę go wywoływać z konsoli. Chciałbym dodać do niego skrót w menu kontekstowym. Tzn klikam ppm na pustej przestrzeni dolphina i mam tam pozycję skaluj zdjęcia. Klikam tą pozycję i wywołuje mi się skrypt do skalowania zdjęć. Skalowanie masowe zdjęć jest mi potrzebne, bo jak narobię trochę zdjęć na koncercie, to potem zleceniodawca chce je mieć w różnej rozdzielczości. Dobrze by było, żebym mógł zrobić tam submenu i do niego wpakować tą pozycję skalującą zdjęcia, żeby utrzymać porządek, bo za chwilę przyjdzie mi do głowy jakaś nowa akcja do wykonania masowo na zdjęciach. Wiem, że można do tego użyć przeglądarki grafiki. Np xnview ma taką opcję, ale przyda mi się to też do innych masowych działań.
Powtarzam, skrypt skalujący zdjęcia mam i działa mi dobrze. Chcę utworzyć submenu w menu kontekstowym, a w nim kilka pozycji. Sprawdziłem wczoraj wieczorem kilka poradników, które sprowadzały się do utworzenia odpowiednich plików w odpowiednich katalogach, ale jakoś mi nie chciało zadziałać. Być może coś źle robiłem, albo coś pominąłem, bo akurat byłem po koncercie i późno było.

--------------------edycja
Menu sobie utworzyłem. W katalogu ~/.kde/share/kde4/services/ServiceMenus/ trzeba utworzyć jakiś plik z rozszerzeniem .desktop z podobną zawartością:

Kod: Zaznacz cały

[Desktop Entry]
Type=Service
ServiceTypes=KonqPopupMenu/Plugin
MimeType=inode/directory;
Actions=test;test2;
X-KDE-Submenu=MojeMenu
X-KDE-StartupNotify=false
X-KDE-Priority=TopLevel

[Desktop Action test]
Name=test
Exec=notify-send test

[Desktop Action test2]
Name=test2
Exec=notify-send test2
Pojawił się problem. Dodałem do tego menu wpis wywołujący skrypt, który ma utworzyć katalog z dzisiejszą datą w tym katalogu gdzie był wywołany. Skrypt sobie siedzi w ~/Dokumenty/_skryptySystemowe i jest w nim na razie tylko mkdir `date +%Y-%m-%d`. Ale po wywołau tej opcji z menu kontekstowego katalog zawsze tworzy się w ~/Dokumenty. Ale jak w konsoli wykonam cd ~/Obrazy i tu wywołam ten skrypt ~/Dokumenty/_skryptySystemowe/tworzFolderZDzisiejszaData, to katalog utworzy się w ~/Obrazy.
Dlaczego przy wywołaniu go z menu kontekstowego uruchamia się w /~Dokumenty?
ODPOWIEDZ