Caldera Debian i program RIP, który nie uruchamia si

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
kukulka

Caldera Debian i program RIP, który nie uruchamia się

Post autor: kukulka »

Witam szanowne grono i od razu proszę o wybaczenie, bom lama jest z linuksa. Znam go na tyle, zeby uruchomić kompa i program Caldera VisualRIP + do obsługi plotera. Od roku wszystko było ok, czyli właczylem kompa, rip sie uruchamiał automatycznie i to mi wystarczyło. Dzisiaj niestety RIP nie uruchomił się ze startem systemu, a ikony programu nie reagują na klikanie w nie. Polecono mi przeinstalowac program, jednak po włożeniu plyty do napedu i kliknięciu w "Install" (wg dokumentacji producenta) otwiera się gedit i dziwne dla mnie polecenia. Jak klikam z innej płyty iso, to otwiera się okienko jak w DOS, cos tam przelatuje i nic. Czy ktoś mógłby mnie naprowadzić na właściwą drogę? Mam pliki do druku, a support zareaguje dopiero po tygodniu. Proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
Rafal_F
Moderator

Post autor: Rafal_F »

Spróbuj uruchomić ten program w terminalu i wklej tu komunikaty jakie się wyświetlą.
kukulka

Żebym jeszcze wiedział jak to zrobić :(
Awatar użytkownika
Rafal_F
Moderator

Gdzie masz tę ikonkę w którą klikasz żeby uruchomić program?
kukulka

Rafal_F pisze:Gdzie masz tę ikonkę w którą klikasz żeby uruchomić program?
Ikona jest m.in. na pulpicie. Doszedłem do tego, że w terminalu wpisuje ścieżkę do niej /opt/caldera/lib/DESKTOP/Actions/Cameleo i po wpisaniu dostaje komunikat "access control disabled. clients can connect from any host"
Awatar użytkownika
Rafal_F
Moderator

Jesteś pewien, że to ten plik?
Skoro masz ten plik na pulpicie, to sprawdź katalog Desktop w twoim katalogu domowym, odnajdź tam ten plik i spróbuj go edytować. Tam powinna być ścieżka do pliku wykonywalnego.
I nie możesz zrobić reinstalacji systemu?
kukulka

Tak, to jest ten plik, jest nieklikalny, nie reaguje w ogóle. Znalazłem plik InstallCaldera, uruchamia sie okienko z wyborem języka, jak klikam w PL i OK, to okno sie zamyka i koniec, zero reakcji. Reinstalacji systemu ie próbowałem, bo jestem ciemna masa niestety i dla mnie nie do przejścia.
ODPOWIEDZ