automatyczne montowanie partycji
automatyczne montowanie partycji
Witam potrzebuje pomocy, nie wiem jak zrobić by partycje windowsowskie montowały się automatycznie po starcie systemu, wszystkie te partycje sa ntfs, czytalem temat w dziale how-to ale nie zadziałało to u mnie, tak wogole to nie che sie u mnie zainstalowac "cos" co sie nazywa ntfs-3g, pozdrawiam.
A jaki posiadasz system? Wpisz to w konsoli żeby sprawdzić i uaktualnij profil.
Kod: Zaznacz cały
cat /etc/debian_version
W Etchu nie ma ntfs-3g, wiec zostaje Ci aktualizacja do Lennego lub skorzystanie z backportów. Obie drogi były omawiane na forum, więc szukaj a na pewno znajdziesz.
Polecam aktualizację do Lennego.
Polecam aktualizację do Lennego.
w sumie mogla by byc mozliwosc zapisu, tez sie moze przydac, to jak sie to robi ?
A co do uid to gdzie to sie wpisuje?
tak to ma byc:?

tak to ma byc:
mount uid=1000 /dev/hda6 /media
toto pisze: jak sie to robi ?A co do uid to gdzie to sie wpisuje?
czytałeś to:
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=777
?
tak czytałem ale nie che mi to działać jak zamontuje przez
to faktycznie partycja sie montuje lecz jak chce wejsc do katalogu to wyswietla mi sie informacja o braku dostepu, mozna przegladac zawartosc tylko z termainala jako root ale ja chce miec mozliwosc przegladania jako zwykly uzytkownik przez np konquerora, da sie tak zrobic?
mount -r -t ntfs /dev/hda6 /mnt/
to faktycznie partycja sie montuje lecz jak chce wejsc do katalogu to wyswietla mi sie informacja o braku dostepu, mozna przegladac zawartosc tylko z termainala jako root ale ja chce miec mozliwosc przegladania jako zwykly uzytkownik przez np konquerora, da sie tak zrobic?