[ANDROID OS] AP-CLIENT wi-fi >> usb0 lub RJ45 na host-usb/OTG

Problemy dotyczące innych systemów operacyjnych
kukiz

[ANDROID OS] AP-CLIENT wi-fi >> usb0 lub RJ45 na host-usb/OTG

Post autor: kukiz »

Witam

Jak powszechnie wiadomo CustomRom-y umożliwiają o wiele więcej aniżeli stock'owy software.
Pewnego czasu potrzebowałem na "zielonym robocie" opcji "Access Point Client" tj.
Android pobiera NET via Wi-Fi by przekazać go na interface RJ45 (popularna "sieciówka" oparta na układzie "DM9601 Fast Ethernet Adapter").
Wymieniona funkcja "AP-Client" jest powszechna w software OS typu OpenWRT czy DDWRT i pokrewnych, ale czy ktoś z Forumowiczów spotkał się z "AP-Client" na systemie "ANDROID OS" ??
Ja jeszcze nie (a "gugl" mi nieobcy) choć to dziwne, że brak tak oczywistej funkcji w systemie opartym na podobnym kernelu co np. znane dystrybucje "*WRT".
Jeżeli jednak jest inaczej to proszę o stosowną korektę.
Awatar użytkownika
Rafal_F
Moderator

Post autor: Rafal_F »

kukiz

Post autor: kukiz »

@Rafal_F:
Dzięki za pomoc.
Moje niepowodzenie podczas szukania rozwiązania w Google wynikało z faktu braku powiązań z mostkowaniem (tak przypuszczałem).
Obecnie działa to w ten sposób smartphone pobiera IP via WiFi/DHCP z routera - następnie ów smartphone poprzez tethering-USB podaje NET do podpiętego (via USB) urządzenia. Inaczej mówiąc metoda ta to nic innego jak tethering-USB - tylko zamiast Internetu 3G/4G używamy Hotspot-a WiFi. (Jak to mawiają niektórzy - najciemniej jest pod latarnią. ;-))
Hardware/Software to "HTC ChaCha" ze stock'owym "ANDROID OS 2.3.5/GingerBread". Planuję również sprawdzić CustomRom CyanogenMod 10.1.
Oczywiście rozwiązanie metodą USB nie jest możliwe w przypadku kilku typów urządzeń (np. smartTV) dlatego też idąc tropem "mostka" poszukam sposobu na "RJotkę". (uprzedzając - wiem , że "HTC ChaCha" nie ma support-u Host-USB. Pokombinuję na innym sprzęcie.)
W sumie wątek można uznać za rozwiązany, ale gdyby ktoś obeznany w temacie podał sugestie dotyczące RJ45 to się nie obrażę ;-) .
ODPOWIEDZ