Witam,
mam pytanie czy jest jakiś stosunkowo prosty sposób przekierowanie ruchu na virtualny adres ip
Opis:
Mam kopię serwera z aplikacjami apache(IHS), serwer aplikacyjny i baza.
Serwer jest skonfigurowany na ip
Apache(virtualhosts) skonfigurowane na ip
Problem:
po klonowaniu na nowy serwer mamy nowy adres ip
Nie działają datasource w aplikacjach
Nie działa apache
Rozwiązanie:
W celu uruchomienia datasource wydaje mi się, że wystarczy skonfigurować virtualne ip na interfejsie eth1 na zasadzie "ifconfig eth1:1 inet STARE IP netmask STARA MASKA"
Natomiast nie wiem jak uruchomić apache(IHS) nie zmieniając jego konfiguracji i tu prosił bym o radę.
Zaznaczę, że raz na dobę będzie się odbywać synchronizacja katalogu opt gdzie umieszczone są te aplikacje ze starym serwerem, dlatego nie chcę zmieniać ich konfiguracji.
[+] Zmiana adresu ip przeźroczysta dla aplikacji
Robisz tak, instalujesz keepelived na dwóch serwerach. Jeden robisz jaki master drugi slave. Dla keepelived nadajesz adresacje np. 10.10.10.10 Apache konfigurujesz dla adresacji 10.10.10.10. W Momencie gdy padnie serwer w roli master keepelived zadba o to aby adresacja przeszła na serwer master. Ponieważ Apache nasłuchuje na adresie 10.10.10.10 dla aplikacji i użytkowników jest to przezroczyste i nawet nie powinni zauważy przestoju.
Dzięki za odpowiedź.
Pakiet rzeczywiście fajnie wygląda, jednak ja już mam maszyny wykreowane i nie jestem w stanie zmieniać konfiguracji aplikacji, na tą chwilę pozostanę przy dodaniu wirutalnego adresu IP dla baz danych a po synchronizacji sedem zmiana konfiguracji vhostów.
Temat, można zamknąć. Nie będę szukał innego rozwiązania, chyba że ma ktoś jakieś pytania.
Pakiet rzeczywiście fajnie wygląda, jednak ja już mam maszyny wykreowane i nie jestem w stanie zmieniać konfiguracji aplikacji, na tą chwilę pozostanę przy dodaniu wirutalnego adresu IP dla baz danych a po synchronizacji sedem zmiana konfiguracji vhostów.
Temat, można zamknąć. Nie będę szukał innego rozwiązania, chyba że ma ktoś jakieś pytania.