[+] Brak akceleracji 3D - Mobility Radeon HD3470 w laptopie Toshiba A300-1LT

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
Hypnos

Post autor: Hypnos »

Kod: Zaznacz cały

OpenGL vendor string: X.Org
OpenGL renderer string: Gallium 0.4 on AMD RV620
OpenGL version string: 2.1 Mesa 8.0.5
OpenGL shading language version string: 1.20
OpenGL extensions:
uppps.
Edycja. Wybrałem OpenGL i o dziwo teraz kostka pulpitu działa i tym razem nic się nie wysypało. Podsumuję , bo może ktoś będzie miał ten sam problem. Fglrx-legacy rozwala iksy w wheezy'm, zostaje tylko kosola. Pomaga zmiana jądra na 3.13 oraz doinstalowanie firmware-linux-nonfree z backportów. Konieczna też była ręczna zmiana typu kompozycji z X-render na OpenGL. Miałem jednak wrażenie, że laptop ciut za mocno się grzeje. Zmieniłem dodatkowo w /etc/default/grub GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet" na GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet radeon.dpm=1" następnie grub-update, restart i temperatura wydaje się być w normie, działa akceleracja więc

dziękuję za okazaną pomoc

SOLVED ;p
Awatar użytkownika
Rafal_F
Moderator

Post autor: Rafal_F »

dpm powinno być już domyślnie włączone w jądrze 3.13.
Hypnos

Dziwna sytuacja. Wydaje mi się, że na linuxie wentylator w laptopie chodzi szybciej (głośniej), a sam laptop bardziej się grzeje, bo obudowa staje się baaaardzo ciepła, wręcz gorąca. Laptop ma wspólny system chłodzenia, może to ACPI szwankuje? Zauważyłem też, że gdy laptop jest nagrzany czasami pojawia się przy restarcie i bootwaniu komunikat o przegrzaniu, albo [ 0.000000] Fast TSC calibration failed. Obok linuxa mam jeszcze preinstalowaną Vistę z włączonym zrównoważonym planem zasilania, wtedy chodzi znacznie ciszej a obudowa jest co najwyżej ciepła

jeżeli chodzi o błąd TSC znalazłem w internecie aby użyć opcji clocksource=acpi_pm
natomiast w logach /var/log/messages znalazłem wiele wpisów

Kod: Zaznacz cały

[    0.268534] PCI: Using host bridge windows from ACPI; if necessary, use "pci=nocrs" and report a bug
Zastanawiam się nad edycją /etc/default/grub i dodaniem GRUB_CMDLINE_LINUX="clocksource=acpi_pm pci=nocrs"

Co o tym sądzisz ?
Awatar użytkownika
Rafal_F
Moderator

Trudno powiedzieć co jest nie tak. Sprawdź może w top, czy nic obciąża procesora przez cały czas. Generalnie wszystkie te rzeczy dotyczące ACPI (zarządzania energią) są to w zdecydowanej większości autorskie rozwiązania udostępniane głównie na windowsa. Linux pod tym względem może mieć plecy. Czy podczas instalacji zaznaczyłem checkboxa, że to laptop? Może zainstaluj ten pakiet: laptop-mode-tools.
Hypnos

Tak , laptop tools są zainstaowane. Doinstalowałem lm-sensors i dodałem czujniki do Monitora systemowego i ...
temperatura "normalna" około 65-70'C na rdzeń (obciążenie 20-40% total). Gdy włączę np stellarium, przeglądarkę z flashem, clementine, icedove, pidgin, słowem obciążę CPU i GPU
zużycie procesora rośnie np do 90% (CPU total load) a temperatura raportowana przez ACPI do 85'C. Aż się boję co będzie jak przyjdą upały
Awatar użytkownika
Rafal_F
Moderator

A jaka jest temperatura na Windowsie jak to wszystko tam uruchomisz?
Pewnie masz już to zainstalowane, ale sprawdź: https://wiki.debian.org/HowTo/CpuFrequencyScaling
Hypnos

Na Windowsie pokazuje 61'C z odpalonymi kilkoma aplikacjami w tle (poczta, komunikator). Czyli jakaś różnica i tak jest. Teraz wstyd mi się przyznać, ale uświadomiłem sobie że od dwóch lat nie czyściłem układu chłodzenia. Jak zobaczyłem na YT ile zachodu jest z rozebraniem mojego modelu, wziąłem mały śrubokręcik, słomkę do napojów i udałem się do garażu gdzie mam kompresor. Po zablokowaniu wentylatora porządnie przedmuchałem od strony wlotu powietrza (pod różnymi kątami). Na wylocie pojawił się tuman (mój bliźniak) kurzu. Teraz temperatura rdzenie na debianie 47-52'C po 40 minutach pracy , a na Viście 40-45'C. Najważniejsze, że obroty wentylatora spadły, a obudowa jest ciepła a nie gorąca. Tak więc temperatura na debianie nadal jest wyższa, ale teraz to zniosę :P
Pewnie potrzebna by była jakaś konfiguracja ACPI na debianie (odpowiednik planu zrównoważonego na Viście), ale nie wiem czy to ruszać
ODPOWIEDZ