Nadzór nad sieci

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
OgrzesiekO
Beginner

Nadzór nad siecią lokalną - kontrola

Post autor: OgrzesiekO »

Cześć. Mam 4 kompy w sieci lokalnej znam ich adresy ip które są stałe. Na 3 jest windows a na jednym (moim) linux (debian). Chciałbym za pomocą terminala móc wejść do kompa brata dla utrudnienia nie znając jego hasła. Czy może mi ktoś przybliżyć od czego zacząć?
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

Chcesz wejść na komputer windowsowy czy linuxowy?
Awatar użytkownika
Rafal_F
Moderator

Post autor: Rafal_F »

Albo jesteś administratorem i posiadasz wszystkie potrzebne informacje, albo nie.
Zapytaj brata, powiedz mu że to kwestia nadzoru i bezpieczeństwa, może to łyknie i da ci hasła.

Dodatkowo na komputerze którym chcesz zarządzać zdalnie powinny być uruchomione odpowiednie usługi, które będą to umożliwiały.
OgrzesiekO
Beginner

Wykorzystując terminal chce wejść z Linux na Windows.
sethiel
Junior Member

Post autor: sethiel »

Nie musisz znać hasła na konto brata, wystarczy że znasz hasło do któregoś z kont na tym komputerze, a najlepiej z uprawnieniami administratora.
Wtedy możesz podłączyć się po udziale sambowym z terminala do dysków:

Kod: Zaznacz cały

mount -t cifs //10.10.10.57/c$ /mnt/samba -o username=nazwauz,password=haslo,domain=nazwadomeny
Jeśli chcesz wiedzieć na jakie strony www wchodzi to proxy transparentne, adres bramy to adres serwera proxy.
Jeśli chcesz wiedzieć jakie pakiety w internet wysyła to na bramie zbierasz wszystkie pakiety które lecą w sieć i analizujesz.
itd... wszystko zależy od efektu który chcesz uzyskać. Kontrola to bardzo ogólne stwierdzenie.
Np używając terminala możesz uruchamiać kamerę którą zamotujesz mu nad głową. Albo mikrofon który będzie miał podłączony do gardła.
Najciężej będzie z podsłuchiwaniem o czym myśli. Ale spokojnie, radziecka myśl techniczna już nad tym pracuje.
Choć możesz uzyskać informację o czym myśli jeśli z terminala uruchomisz elektrowstrząsy albo miażdzenie palców lub wyrywanie paznokci - wtedy przyzna się do wszystkiego.
OgrzesiekO
Beginner

Hehe :) Ok dzięki, mam hasła do każdego pc'ta. Sprawdzę to jak będę w domu. Jestem ciekaw jak to zadziała ^^
OgrzesiekO
Beginner

otrzymałem taki komunikat

mount error(115): Operation now in progress
Refer to the mount.cifs(8) manual page (e.g. man mount.cifs)
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

jaki windows?

smbclient?
Awatar użytkownika
czarownik
Beginner

Post autor: czarownik »

A próbowałeś na Windowsie instalować cygwina ? Wtedy masz dostęp do PC z Windowsem po SSH, możesz używać MC i innych linuxowych polecen.
OgrzesiekO
Beginner

Nie instalowałem. Nie chce nic instalować na windzie. Chciałbym zrobić to bez dodatkowego oprogramowania na windowsie.
ODPOWIEDZ