[+] Jaki linux na Lenovo G580

Pomoc dotycząca instalacji systemu
j4_j3$t3m

Post autor: j4_j3$t3m »

W poradniku który dostałem od neo, był punkt instalacji w którym doinstalowywało się aplikacje specialne dla laptopa. U mnie aktualnie nie pokazuje stanu baterii ani żadnego wskaźnika w trakcie zwiększania/zmniejszania głośności/jasności.
Awatar użytkownika
Rafal_F
Moderator

Post autor: Rafal_F »

Nie wiem o jakim tutorialu piszesz, ale w sprawie baterii sprawdź czy masz zainstalowany pakiet xfce4-battery-plugin. W opcjach panelu możesz dodawać nowe elementy do paska.

W sprawie oszczędzania energii itp, pakiet: laptop-mode-tools.
Awatar użytkownika
neo86
Beginner

Post autor: neo86 »

Rafale... Koledze j4_j3$t3m podałem: Instalacja Debiana 7 Wheezy Stable i tam jest TAKI obrazek. Tam jest opcja "Laptop"... Chciałem by instrukcja była obrazkowa i w pełni zrozumiała dla początkującego z linuksem. Chyba dobrą instrukcję wybrałem? :D
Awatar użytkownika
Rafal_F
Moderator

Ale przecież system jest już zainstalowany.
Awatar użytkownika
neo86
Beginner

Jest owszem tylko ciekawa sprawa z tym problemem z akumulatorem. Dlatego Koledze j4_j3$t3m poleciłem to forum jeśli zdecyduje się na Debian. Ja osobiście nigdy nie miałem problemów z baterią/akumulatorem pod laptopem w linuksie więc liczę, że mu pomożesz. Masz większe doświadczenie w tej kwestii ode mnie.
Awatar użytkownika
Rafal_F
Moderator

Myślę, że to kwestia dodania odpowiedniego pluginu do paska.
Ten pakiet też się może przydać: xfce4-power-manager-plugins.
Albo w ogóle możesz zainstalować prawie wszystko: xfce4-goodies.
Awatar użytkownika
neo86
Beginner

No tak ale teraz kwestia tylko tego jakie j4_j3$t3m ma srodowisko graficzne bo pierwotnie miał to być LXDE nie XFCE. Nie mżna tak sobie mieszać środowisk graficznych (tak myślę) bo mega kaszanka może się zrobić. Teraz to już sam nie wiem jakie w końcu ma środowisko graficzne czy LXDE czy XFCE a to spora różnica.
Awatar użytkownika
Nunslaughter

Post autor: Nunslaughter »

Odkopuję temat, bo sam używam G580.
Skonwertowane z mac'a sterowniki do karty BCM4313, czyli najczęściej pakowanej karty przez Lenovo do tego laptopa, są już domyślnie w kernelu od ostatniej wersji jądra. Jednak nieszczęsna karta wifi używa jeszcze "niewolnych" plików firmware, które trzeba pobrać by móc łączyć się z internetem. Pliki są w repo Debiana, w jednym z pakietów STA Linux Driver, ale tam też jest bałagan z innymi plikami firmware. Zamiast tego, wystarczy pobrać dwa pliki .fw i wrzucić do folderu /lib/firmware/brcm/
Po restarcie, można się połączyć i zachować porządek, nie pobierając masy niepotrzebnych plików z repo. Pliki .fw to:
bcm43xx-0.fw
bcm43xx_hdr-0.fw
Przetestowane na urządzeniu bcm4313 [14e4:4727] na CrunchBang 11
W razie potrzeby mogę wstawić .zip z plikami.
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Rafal_F
Moderator

Zaleca się korzystanie z oficjalnego pakietu: firmware-brcm80211.
Nie ma tam żadnego bałaganu. Wszystko działa jak powinno. Poza tym kopiując pliki ręcznie traci się możliwość automatycznej aktualizacji.
Awatar użytkownika
Nunslaughter

Post autor: Nunslaughter »

Mam małe doświadczenie w Debianopodobnych ale wydawało mi się, że jeśli mam do wyboru pobrać całą paczkę niepotrzebnych firmware albo konkretne pliki pod model mojej karty, to lepsza wydaje się druga opcja. Taki minimalizm :)
Nie pomyślałem o updatach... Mimo to wątpię czy jakieś się pojawią...
ODPOWIEDZ