Zapis zmian w Knoppix 7.2 uruchamianym z usb

Ogólne pytania dotyczące systemu
Staszek55

Zapis zmian w Knoppix 7.2 uruchamianym z usb

Post autor: Staszek55 »

Witam
Używam często Knoppixa 7.2 uruchamianego z usb . / na starszym sprzęcie / .Czasem potrzebuję zainstalować kilka programów i po wyłączeniu niestety muszę powtarzać procedurę .
Strony z przeglądarki też na nowo ,,muszę,, otwierać ,choć teraz robię kopię zakładek eksportuję do jakiegoś katalogu potem tylko importuję. Zmieniam też nieco wyglad i ustawienia w compizie ,długo szukałem jak zapisac ustawienia compiza i się poddałem :) .
Głownie jednak mi chodzi o możliwość instalowania programów i zapisu zmian żeby były na starcie ponownie. Przegladałem mnóstwo róznych forów tu również niestety nie znalazłem dla siebie rozwiązania ,dlatego piszę ten temat z prosbą o pomoc :) .
Czy ewentualnie można usb potraktować jak dysk twardy i jak to zrobić ? Instalowalem na starym służbowym lapku Konoppixa 7.2 i oczywiście na dysku zmainy zapisuje wedle życzenia w dodatku jako 2 system doinstalowałem na innej partycji Debiana Wheezy .
Pozdrawiam
Staszek
Awatar użytkownika
Rafal_F
Moderator

Post autor: Rafal_F »

USB to nie dysk twardy, próbowałeś coś podobnego: http://www.pendrivelinux.com/knoppix-li ... ge-how-to/
Poza tym z tego co widziałem na screenie, to w menu configure jest opcja: "Save KNOPPIX Configuration". Nie wiem jak to działa bo bardzo dawno z knoppixa nie korzystałem, ale warto sprawdzić.
Staszek55

dzięki za odzew , w linku jest jak zapisywać zmiany w środowisku kde ja używam gnome ,poza tym w nowej wersji nie ma opcji menu configure i Save KNOPPIX Configuration chyba ,że nie potrafię tego znaleźć :) ,wiem że usb to nie dysk twardy ale pewnie jest jakaś możliwość żeby go tak potraktować, mógłbym pewnie też zrobić obraz systemu iso i potem go na usb zainstalować z wygladem ,programami jakie chcę tylko ,że za każdą nowa zmianą musiałbym to robic :)
jeszcze raz dzieki za szybki odzew :)
myśle ,że zmiany trzeba chyba zapisać w jakimś pliku konfiguracyjnym tylko nie bardzo wiem w ktorym bo spolszcenie etc zmieniłem w sys.cfg i dziala /
Pozdrawiam
Staszek55

sorki nie w tym miejscu odpowiedziałem Tobie sam sobie wstawiłem odpowiedź
ODPOWIEDZ