[+] debian testing a niespe

Ogólne pytania dotyczące systemu
funtomasz

[+] debian testing a niespełnione zależności

Post autor: funtomasz »

Witam!

Jestem użytkownikiem Debiana w wersji "testing" z zainstalowanym środowiskiem XFCE. Do tej pory nie miałem większych problemów z codzienną aktualizacją pakietów (robię to przy pomocy polecenia "aptitude full-upgrade"). Drugi raz jednak zdarzyła mi się sytuacja, że pakiet miał niespełnione zależności. Nie jestem całkowicie zielony w Debianie, ale też zapewne również nie jestem wystarczająco doświadczony, aby nie sprawiło mi to problemu.
Przykład:
Dzisiaj pojawiła się nowa wersja pakietu modemmanager. Jednak pakiet ten narusza zależności: network-manager (< 0.9.8.2-1). Aby zatem dokończyć aktualizację, skorzystałem z rozwiązania, które zaproponował mi "aptitude" (była to druga propozycja), czyli usunąłem pakiet modemmanager. I tu mam kilka pytań do Was.
  1. Dlaczego tak się dzieje, skoro "testing" - z tego co czytałem - powinien mieć spełnione zależności?
  2. Jak radzić sobie w takich sytuacjach? Czy jest jakiś schemat działania?
Pytam o to, ponieważ przez takie regularne odinstalowywanie pakietów być może tracę po kawałku funkcjonalność systemu. Zaznaczę jednocześnie, że w sources.list mam wyłącznie oficjalne repozytoria Debiana Jessie.
Z góry dziękuję za wszelką ewentualną pomoc.
Awatar użytkownika
Rafal_F
Moderator

Post autor: Rafal_F »

Najczęściej trzeba po prostu poczekać parę dni na zaktualizowanie pakietów z zależności, ponieważ pakiety trafiają do repozytorium w różnym czasie. Sytuacje w której należy usunąć dany pakiet, aby zaktualizować inny też się zdarzają, ale są bardzo rzadkie.

Co robić w takich sytuacjach? Używaj polecenia:

Kod: Zaznacz cały

aptitude safe-upgrade
do aktualizacji. To polecenie aktualizuje tylko te pakiety które może zaktualizować bez usuwania innych (jak sama nazwa wskazuje - safe). Niezaktualizowany pakiet nadal ma status do aktualizacji, ale że się tak wyrażę "zostaje na później".
Więcej w:

Kod: Zaznacz cały

man aptitude
funtomasz

Dziękuję za odpowiedź. Znam tę komendę, aczkolwiek do tej pory rozumiałem ją jako podstawową w wersji stabilnej Debiana. Czy używanie w testing przez jakiś czas "aptitude safe-upgrade" nie wywoła innych problemów, np. związanych z "rozjeżdżaniem" się różnych wersji pakietów?
Awatar użytkownika
Rafal_F
Moderator

Post autor: Rafal_F »

Kto Ci naopowiadał takich bzdur? W każdej wersji Debiana występują te same przełączniki aptitude i w każdej robią to samo (przynajmniej na razie nie ma żadnych wielkich zmian na horyzoncie). To właśnie safe-upgrade powinno się używać jako bezpieczniejsze. Dopiero jak zauważysz że jakiś pakiet nie aktualizuje się przez dłuższy czas zaczynasz drążyć temat i możesz użyć full-upgrade. Standardowo używaj safe-upgrade.
funtomasz

Rozumiem. Bardzo dziękuję za odpowiedź i za poradę.
ODPOWIEDZ