Nie mog

Pomoc dotycząca instalacji systemu
HoXe

Nie mogę niczego zainstalować, błąd

Post autor: HoXe »

Witajcie...

jak to naprawić, wszędzie co chcę pobrać i zainstalować wyskakuje mi że nie mogę...
Załącznik facb3d36fdc3b.png nie jest już dostępny
Załączniki
facb3d36fdc3b.png
Awatar użytkownika
Rafal_F
Moderator

Post autor: Rafal_F »

Dziwne, w Jessie jest wersja 2.18.
Pokaż wynik:

Kod: Zaznacz cały

aptitude show libc6
HoXe

Pakiet: libc6                       
Stan: zainstalowany
Zainstalowany automatycznie: nie
Wieloarchitekturowość: taka sama
Wersja: 2.13-38+deb7u1
Priorytet: wymagany
Sekcja: libs
Opiekun: GNU Libc Maintainers <debian-glibc@lists.debian.org>
Architektura: amd64
Rozmiar rozpakowanego: 9751 k
Wymaga: libc-bin (= 2.13-38+deb7u1), libgcc1
Sugeruje: glibc-doc, debconf | debconf-2.0, locales
W konflikcie z: prelink (<= 0.0.20090311-1), prelink (<= 0.0.20090311-1), tzdata
                (< 2007k-1), tzdata (< 2007k-1), tzdata-etch, tzdata-etch
Narusza zależności: locales (< 2.13), locales (< 2.13), locales-all (< 2.13),
                      locales-all (< 2.13), lsb-core (<= 3.2-27), lsb-core (<=
                      3.2-27), nscd (< 2.13), nscd (< 2.13), libc6 (!=
                      2.13-38+deb7u1)
Zastępuje: libc6-amd64, libc6-amd64, libc6 (< 2.13-38+deb7u1)
Udostępnia: glibc-2.13-1
Opis: Wbudowana biblioteka GNU C: biblioteki współdzielone
 Zawiera standardowe biblioteki, które są używane przez prawie wszystkie
 programy w systemie. Pakiet ten zawiera wersje dzielone bibliotek standardowych
 języka C oraz standardową bibliotekę math, jak również wiele innych.
Strona internetowa: [URL]http://www.eglibc.org[/URL]

CrunchBang... jest na debianie Wheezy, wszystkie pakiety są pobierane, podczas update itd, widziałem.
Awatar użytkownika
Rafal_F
Moderator

Zdecyduj się na jeden system. Spróbuj według tego poradnika: http://davidlohle.me/105/getting-steam- ... -0-wheezy/
Link do paczki w tamtym poradniku nie działa, tutaj jest poprawny (nowsza wersja): https://github.com/GhostSquad57/Steam-I ... -4_all.deb
Musisz też zmodyfikować polecenie instalacyjne uwzględniając inną nazwę pliku.
HoXe

Powiem w prost ;)

przesiadłem się z windowsa, ponieważ byłem nielegalnym posiadaczem, teraz chcę wszystko zmienić, jakieś podstawowe rzeczy rozumiem, lecz tego powyżej nie za bardzo :)

Zdecydowałem się na CrunchBang, i tylko to co opisałem w tym temacie sprawia mi problem, nic więcej nie zauważyłem.

sudo dpkg -i steam-debian_1.0.0.47-4_all.deb
(Odczytywanie bazy danych ... 102802 pliki i katalogi obecnie zainstalowane.)
Przygotowywanie do zastąpienia pakietu steam-debian 1.0.0.47-4 (wykorzystując steam-debian_1.0.0.47-4_all.deb) ...
Rozpakowywanie pakietu zastępującego steam-debian ...
dpkg: problemy z zależnościami uniemożliwiają skonfigurowanie pakietu steam-debian:
 steam-debian zależy od realpath; jednakże:
  Pakiet realpath nie jest zainstalowany.

dpkg: błąd przetwarzania steam-debian (--install):
 problemy z zależnościami - pozostawianie nieskonfigurowanego
Przetwarzanie wyzwalaczy pakietu man-db...
Przetwarzanie wyzwalaczy pakietu desktop-file-utils...
Przetwarzanie wyzwalaczy pakietu hicolor-icon-theme...
Wystąpiły błędy podczas przetwarzania:
 steam-debian

libgl1-fglrx-glx:i386
bash: libgl1-fglrx-glx:i386: nie znaleziono polecenia

steam
Running Steam on debian 7 64-bit
STEAM_RUNTIME is enabled automatically
/home/lidex/.local/share/Steam/ubuntu12_32/steam: /lib/i386-linux-gnu/i686/cmov/libc.so.6: version `GLIBC_2.15' not found (required by /home/lidex/.local/share/Steam/ubuntu12_32/steam-runtime/i386/usr/lib/i386-linux-gnu/libX11.so.6)
/home/lidex/.local/share/Steam/ubuntu12_32/steam: /lib/i386-linux-gnu/i686/cmov/libc.so.6: version `GLIBC_2.15' not found (required by /home/lidex/.local/share/Steam/ubuntu12_32/steam-runtime/i386/usr/lib/i386-linux-gnu/libX11.so.6)
mv: nie można wykonać stat na `/home/lidex/.steam/registry.vdf': Nie ma takiego pliku ani katalogu
Installing bootstrap /home/lidex/.local/share/Steam/bootstrap.tar.xz
Reset complete!
Restarting Steam by request...
Running Steam on debian 7 64-bit
STEAM_RUNTIME has been set by the user to: /home/lidex/.local/share/Steam/ubuntu12_32/steam-runtime
Nic sie nie dzieje ;(

Dodane:

sudo apt-get install -f
Pomogło z steam i działa.

Zaś nie wiem jak uruchomić wine, zainstalowałem ale wpisując w konsoli wine --help nic się nie uruchamia :)
Awatar użytkownika
Rafal_F
Moderator

Spróbuj jako zwykły użytkownik:

winecfg
Dodane: do steam'a mogą być (tak wynika z poradnika, jak gry nie będą działać) jeszcze potrzebne pakiety opengl dla architektury i386, dla otwartych sterowników będą to:

aptitude install libgl1-mesa-glx:i386
a dla zamkniętych w twoim przypadku:

aptitude install libgl1-fglrx-legacy-glx
Zastanowiłbym się też nad instalacją sterowników zamkniętych jak zamierzasz na tym grać: https://wiki.debian.org/ATIProprietary
HoXe

@Rafal_F

Dziękuję ci za poświęcony mi czas, i co najważniejsze za wszelką i szybką pomoc o każdej porze :)

Jestem dozgonnie wdzięczny.

Dziękuję co najważniejsze, za cierpliwość i że wytrzymałeś moje marudzenie i karygodną niewiedzę :)
Awatar użytkownika
saturno
Junior Member

Post autor: saturno »

Rafal_F pisze:Spróbuj według tego poradnika: http://davidlohle.me/105/getting-steam- ... -0-wheezy/
Link do paczki w tamtym poradniku nie działa, tutaj jest poprawny (nowsza wersja): https://github.com/GhostSquad57/Steam-I ... -4_all.deb
Szkoda że wcześniej nie wiedziałem o tym pakiecie.
U siebie na Wheezy podniosłem libc6 na wersję z Jessie.
Kombinowałem sobie że nawet jak uda mi się zainstalować steam bez aktualizacji libc6 to niektóre gry i tak nie będą działać jak to ma miejsce np. w Desura.
Rafal_F pisze: do steam'a mogą być (tak wynika z poradnika, jak gry nie będą działać) jeszcze potrzebne pakiety opengl dla architektury i386, dla otwartych sterowników będą to:

aptitude install libgl1-mesa-glx:i386
Przydałby się też:

libtxc-dxtn-s2tc0
Jest on instalowany w zależnościach dla steam w Jessie.

Ps.: Swoją drogą dziwne, że: libtxc-dxtn-s2tc0 we Wheezy nie jest instalowany automatycznie skoro bez niego niektóre gry nie wyświetlają się prawidłowo.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

jakie masz repo? coś mi tyu wygląda pomieszanie dwóch smaków...
Awatar użytkownika
saturno
Junior Member

Post autor: saturno »

Obecnie mam repozytoria standardowe Wheezy.
Repozytorium Jessie włączyłem tylko na czas aktualizacji: libc6 i linux-image-3.13 oraz instalacji: steam

Poprzednio miałem Wheezy-backports gdzie sam pakiet: steam (z Jessie) instalował się prawidłowo jednak steam nie uruchamiał się już prawidłowo z powodu niskiej wersji libc6.

libtxc-dxtn-s2tc0 jest automatycznie instalowany na Whezzy przy instalacji steam z Jessie
Ps.: Swoją drogą dziwne, że: libtxc-dxtn-s2tc0 we Wheezy nie jest instalowany automatycznie skoro bez niego niektóre gry nie wyświetlają się prawidłowo.
W powyższym nie chodziło mi konkretnie o steam tylko ogólnie że: libtxc-dxtn-s2tc0 powinien być instalowany domyślnie we Wheezy z X-mi skoro od niego zależy prawidłowe wyświetlanie, a sam pakiet leży w sekcji: main więc nie powinno być żadnych przeciwwskazań.

Przykład gdzie przez bardzo długi czas myślałem, że coś jest popsute w wine, a okazało się że to brak libtxc-dxtn-s2tc0:
Załączniki
zrzut ekranu3.jpeg
zrzut ekranu4.jpeg
ODPOWIEDZ