CrunchBagng czy lżejszy?

Pomoc dotycząca instalacji systemu
HoXe

CrunchBagng czy lżejszy?

Post autor: HoXe »

Zauważyłem dystrybucję crunchbang ponieważ xubuntu jak i debian na xfce i niestety strasznie zamula, chodzi zdecydowanie gorzej od samego ubuntu 13.10 unity.

Ja zawsze mam pecha do tych systemów, nie zależy mi szczególnie na wyglądzie, ale na najmniejszym zużyciu zasobów zależy mi na grach 2d, ponieważ w takowe gram i modyfikuje, więc kod, potrzebne oprogramowanie i coś ala w ubuntu klikam instaluje orpogramowanie, ale terminal nie stanowi problemu...

Crunchbang nie wiem jakie ma wymagania, ale może bedzie chodził zdecydowanie lepiej do tutejszych oprogramowań, z debianem nie daje sobie rady, a Crunchbang to typowy debian.

Proszę o poradę :)

Wiem ze wszędzie pytam o wszystko, ale wiedzy nigdy nie za wiele :)
Awatar użytkownika
dedito
Moderator

Post autor: dedito »

Podaj konfigurację swojego komputera, bez niej ciężko coś doradzić.
HoXe

AMD 2 x64 2x2,8GHz
4GB ram
160 dysk
Grafika Radeon HD4200 512MB z możliwością jakąś rozszerzenia do 2 GB (pff) :)

Zalezy mi na szybkości i bezproblemowości

Może lubuntu LXDE ??

Bo niestety xfce gorzej od unity
Awatar użytkownika
Rafal_F
Moderator

Post autor: Rafal_F »

Na tej maszynie XFCE powinno działać całkiem żwawo.
Zainstalowałeś pakiet firmware-linux-nonfree jak pisałem we wcześniejszym temacie?
Jaką masz wersje jądra?
Wklej tu log /var/log/Xorg.0.log.

Crunchbang jest oparty na debianie. Tylko jako domyśle środowisko ma openbox'a. Jedyna różnica w szybkości działania i ilości zużywanych zasobów będzie spowodowana właśnie zmianą środowiska graficznego XFCE => Openbox. W Debianie też możesz zainstalować Openboxa, albo LXDE.
Awatar użytkownika
Dudi879
Beginner

Post autor: Dudi879 »

Przy takiej konfiguracji zamula ci debian xfce?
Crunchbang ma do ściągnięcia wersję live, więc możesz zobaczyć jak on wygląda w praktyce, to debian+openbox i kilka dodatkowych smaczków.
HoXe

CrunchBang, właśnie zainstalowany i na nim siedze, mam jeden problem, który opisałem w innym temacie, po za tym zużywa 500mb ram przy otwartych kilku aplikacjach i zakładkach w przeglądarce, chodzi jak marzenie, zero błędów :)

Muszę go co prawda poznać.
Awatar użytkownika
Dudi879
Beginner

Post autor: Dudi879 »

Też go używałem przez jakiś czas, na pewno ciekawa opcja, nie trzeba się bawić z kilkoma rzeczami, conky skonfigurowane, wystarczy edytować plik, panel tak samo... :)
HoXe

Dokładnie, jest dla mnie zrozumiały, pomimo iż mam jeden kluczowy problem, ale mam nadzieje że go rozwiąże (inny temat w tym dziale) po za tym jestem niesamowicie zadowolony, ten minimalizm mnie zauroczył.
ODPOWIEDZ