Instalacja X11

Pomoc dotycząca instalacji systemu
pedegie

Instalacja X11

Post autor: pedegie »

Witam, zainstalowałem Debiana kierując się między innymi poradnikiem zamieszczonym na tej stronie. Przy instalacji X Window System mam problemy. Po wpisaniu w konsoli "startx" otrzymuje komunikat "nie znaleziono polecenia". Także coś jest nie tak, te poradniki mają już swoje lata i pewnie w tym leży przyczyna.

Moja karta graficzna to Radeon 7800. Wyczytałem (też na tym forum) coś takiego : Dla kart ati powinno wystarczyć instalacja pakietów: xserver-xorg-video-ati i firmware-linux-nonfree. Lecz po wpisaniu w konsoli "aptitude install xserver-xorg-video-ati" wyskakuje powiadomienie że nie zostana zaaktualizowane, zainstalowane ani usuniete żadne pakiety. Nie wiem jak mam to rozumieć i w ogóle za co się zabrać pokolei.

Szukałem w googlach sporo więc proszę żeby mnie tam nie odsyłać, ew. podać linki które pomogą mi się uporać z tym problemem. Podstawowe repozytoria mam dodane jakby co :P
Awatar użytkownika
poogi

Post autor: poogi »

zainstaluj sobie jakieś srodowisko graficzne typu xfce4 czy lxde komendą : aptitude install xfce4 a następnie po uruchomieniu wpisz startxfce4
pedegie

Czyli X-y mam już zainstalowane tak? Bo bez tego środowisko graficzne nie odpali prawda ?
Awatar użytkownika
poogi

tu masz instalacja xorga sprawdź czy dobrze zrobiłeś

Kod: Zaznacz cały

http://www.debian.pl/threads/441-X.Org-(xorg)-instalacja-i-konfiguracja?p=2799#post2799
pedegie

Aj racja, przy instalacji na początku w repozytorium miałem tylko jeden wpis, ten "security~". Teraz gdy dodałem resztę wpisów podstawowych to pobrało i zainstalowało się więcej pakietów ^^ Teraz po wklepaniu "startx" zmienia się czcionka, tzn znak zachęty ląduje na samej górze z mniejszą czcionką. Rozumiem że X został zainstalowany tak ?
Awatar użytkownika
poogi

tak, jak nie ma błędów to prawdopodobnie tak, teraz zainstaluj jakieś środowisko i powinno hulać, zainstaluj sobie też gdm jest to graficzny menadżer logowania.
pedegie

Dobra wielkie dzięki za pomoc, a tak offtopując : jeśli chce się uczyć korzystania z konsoli to oczywiście muszę z niej korzystać ale zastanawiam się czy jest sens ściągnąć przeglądarkę tekstową czy nie ma to raczej sensu? Druga sprawa to jeśli chciałbym napisać i skompilować jakiś program z poziomu konsoli to jakby to miało wyglądać? Tworzę plik tekstowy -> edytuję go -> wpisuję co trzeba -> zapisuję plik z odpowiednim rozszerzeniem -> odpalam kompilator, jako argument podając plik do kompilacji -> odpalam skompilowany plik. Czy tak to wygląda ? Rozumiem, że nie da się pisać softu przy użyciu IDE w konsoli tak ? Te wszystkie znane IDE (Eclipse, MV Studio, etc) są obsługiwane tylko przez interfejs graficzny ?

Wiem że te pytania to już bardziej w stronę programistów ale ciekawi mnie jakby to się odbywało z poziomu wiersza poleceń, mam nadzieję że znajdzie się ktoś kto odpowie, żeby już kolejnego newbie topic nie zakładać.

Dzięki za pomoc poogi ! :)
Awatar użytkownika
Rafal_F
Moderator

Post autor: Rafal_F »

pedegie pisze: Moja karta graficzna to Radeon 7800. Wyczytałem (też na tym forum) coś takiego : Dla kart ati powinno wystarczyć instalacja pakietów: xserver-xorg-video-ati i firmware-linux-nonfree. Lecz po wpisaniu w konsoli "aptitude install xserver-xorg-video-ati" wyskakuje powiadomienie że nie zostana zaaktualizowane, zainstalowane ani usuniete żadne pakiety. Nie wiem jak mam to rozumieć i w ogóle za co się zabrać pokolei.

To najprawdopodobniej oznacza, że pakiet jest już zainstalowany. Jak napisał poogi musisz mieć jeszcze środowisko graficzne. Jest ich kilka, np:
https://wiki.debian.org/LXDE
https://wiki.debian.org/Xfce

Możesz też zainstalować graficzny meneger logowania, np
GDM: https://wiki.debian.org/GDM

Jeżeli chcesz startować środowisko przez startx, potrzebujesz pakietu: xinit. Na stronach poszczególnych środowisk jest napisane co i jak trzeba skonfigurować.

Dodane:
Całe IDE są tylko w wersji tekstowej. Ale można znaleźć całkiem potężne edytory tekstu, których funkcjonalność da się poszerzyć przy pomocy pluginów, np. Vim.
Praktycznie wszystkie narzędzia programistyczne są to narzędzia konsolowe, a graficzne IDE są to tylko nakładki ułatwiające korzystanie z nich.
pedegie

To znaczy że w Linuxie, mogę sobie ściągnąć coś i podejrzeć(kod) jak są zrobione najlepsze narzędzia na świecie ? :D

A wracając do tematu to Windowsy też posiadają takie swoje X-y ? Czy tam przebiega ta cała komunikacja między środowiskiem graficznym a systemem inaczej ?

Wiem, że są w wersji tekstowej, ale miałem na myśli to czy wygodniej i szybciej tworzy się programy za pomocą konsoli czy przy użyciu tych nakładek. Szybciej mi się tworzy na pewno za pomocą "nakładek" ale zastanawiam się czy to przez nieznajomość obsługi terminala czy to raczej sztuka dla sztuki(pisanie kodu w "konsoli")?

i ten GDM jest tylko dla Gnome z tego co tu czytam, a ja zainstalowałem Xfce4 to który powinienem ściągnąć? Czy to bez znaczenia ?
Awatar użytkownika
Rafal_F
Moderator

Post autor: Rafal_F »

pedegie pisze:To znaczy że w Linuxie, mogę sobie ściągnąć coś i podejrzeć(kod) jak są zrobione najlepsze narzędzia na świecie ? :D
Jeżeli oprogramowanie ma otwarte źródła (zdecydowana większość) to tak.
pedegie pisze:A wracając do tematu to Windowsy też posiadają takie swoje X-y ? Czy tam przebiega ta cała komunikacja między środowiskiem graficznym a systemem inaczej?
Nie wiem jak to działa w Windowsie. Generalnie używanie Windowsa bez środowiska graficznego ze względu na jego konstrukcje jest niezwykle trudne.
pedegie pisze:czy wygodniej i szybciej tworzy się programy za pomocą konsoli czy przy użyciu tych nakładek. Szybciej mi się tworzy na pewno za pomocą "nakładek" ale zastanawiam się czy to przez nieznajomość obsługi terminala czy to raczej sztuka dla sztuki(pisanie kodu w "konsoli")?
Chyba zależy od upodobania. Jak już napisałem wcześniej są edytory które po odpowiedniej konfiguracji mogą z powodzeniem udawać w konsoli graficzne IDE - zakładki, podział okna na kilka obszarów. Moim zdaniem lepiej pozostać przy programach z gui. Programując na linuksie i tak z będziesz musiał od czasu do czasu skorzystać z konsoli.
pedegie pisze:i ten GDM jest tylko dla Gnome z tego co tu czytam, a ja zainstalowałem Xfce4 to który powinienem ściągnąć? Czy to bez znaczenia ?
GDM to graficzny menedżer logowania, czyli po uruchomieniu systemu zamiast migającego kursora oczekującego na wpisanie loginu będziesz miał do tego celu graficzny interfejs. Działa to ze wszystkimi środowiskami.
ODPOWIEDZ