[+] Serwer DHCP

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
yunoa

Post autor: yunoa »

btw. ja to zrobilem sobie w celach testowych na virtualboxie dla eth0 (WAN) przydziela mi router. w domu mi się działo tak jak opisałem wyżej, natomiast dzisiaj w pracy jestem i od rana mi śmiga ten virtualbox i wszystko ładnie gra. nic się nie dzieje.
Awatar użytkownika
dedito
Moderator

Post autor: dedito »

A na virtualbox też masz dwa interfejsy eth0 i eth1 ?
Apropo serwera dhcp pokaż jeszcze zawartość pliku /etc/default/isc-dhcp-server (zakładam, że masz nowy serwer uruchamiany przez komendę isc-dhcp-server)
yunoa

Tak. Mam eth0 i eth1, oba zmostkowane. Na eth0 router daje adres tak jakby to był zwykły komp (taki jakby WAN na eth0). eth1 to LAN i na nim jest ustawione dhcp.

Kod: Zaznacz cały

INTERFACES="eth1"
Reszta zakomentowana.
Awatar użytkownika
dedito
Moderator

Czyli te poprzednie logi są z virtualboxa (messages, ifconfig itd)?
yunoa

Tak, Debian stoi na VirtualBoxie. Ale tak jak pisałem karty są zmostkowane czyli tak jakby to były normalne urządzenia.
Awatar użytkownika
dedito
Moderator

Ja jednak wolałbym aby logi były z maszyny domowej na której występują omawiane problemy. Logi z poprawnie działającej konfiguracji na virtualbox nic nam tu nie pomogą chyba, że ja czegoś tutaj nie rozumię.
yunoa

Tak. troszke nie złapałeś :) Od początku. Virtualbox stoi na lapku. W domu działo mi się tak jak jest opisane wyżej. Natomiast wziąłem lapka do pracy. Odpaliłem virtualboxa i wszystko śmiga jak powiino od początku dnia.
Awatar użytkownika
dedito
Moderator

A no to problem rozwiązał się sam lub pojawi się po powrocie do domu. To ewentualnie wtedy zrób te logi :)
yunoa

W takich przypadkach coś się samo rozwiązało? :) Zobaczymy jak bd w domu. Dzisiaj jeszcze to przetestuje u dziewczyny, a jutro sprawdzę znów w domu. Dam znać jak poszły testy :)
Ogólnie dzięki za zainteresowanie.
Awatar użytkownika
LordRuthwen
Moderator

Post autor: LordRuthwen »

yunoa pisze:W takich przypadkach coś się samo rozwiązało? :) Zobaczymy jak bd w domu. Dzisiaj jeszcze to przetestuje u dziewczyny, a jutro sprawdzę znów w domu. Dam znać jak poszły testy :)
Ogólnie dzięki za zainteresowanie.
Chłopie... Ty do dziewczyny chodzisz testować dhcp?! :P
ODPOWIEDZ