"Co

Ogólne pytania dotyczące systemu
Ryuq

"Coś poszło źle - Wystąpił problem i nie można przywrócić systemu..."

Post autor: Ryuq »

Witam. jestem jeszcze dosyć "zielony" w Linuxie, no i ostatnio po restarcie wywaliło mi "Coś poszło źle. Wystąpił problem i nie można przywrócić systemu..." ktoś podpowie laikowi jak sobie z tym poradzić?
Na początku w trybie tekstowym znalazłem wcześniejsze "apt-get install conky" co zmieniłem na remove i wywaliłem conky, efekt? Jestem w systemie. Ale po kolejnym restarcie znowu mam ten sam błąd.
Wywaliłem też wcześniej zainstalowane PlayOnLinux ale już efektu nie było podobnego jak poprzednio.
Pomoże ktoś mi się z tym uporać? Lubię ten system, żadnych problemów a tu taki zonk, nie chcę też tracić niczego z /home itp...
A nie przypominam sobie żebym robił cokolwiek z jakimiś innymi plikami (co by miało jakieś szkody wywołać) i jestem trochę w kropce.

Jeśli zły dział to proszę o przeniesienie, i z góry dziękuje za pomoc :D
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

Może tak podaj jaki błąd wyskoczył, bo My tutaj na forum wróżkami nie jesteśmy...

Samo zainstalowanie i odinstalowanie conky nic w systemie nie robi. Coś gdziej jeszcze musiałeś popsuć, zmienić wcześnie... Próbować jakiś dziwnych komend kiedy nie masz o nich zielonego pojęcia i nie wiesz co robią.. takie wpisywanie na oślep, a może się uda. itp
Ryuq

Jakbym wiedział jaki jest błąd to bym sam to zapewne zrobił... Nic nie widziałem żadnych błędów, to się stało "z nikąd" po prostu.
Co do Conky, to jednak coś było na rzeczy, chyba że "za czwartym razem" by zaskoczył dopiero, w co wątpie, a po wywaleniu conky odpaliło normalnie.
Próbować jakiś dziwnych komend kiedy nie masz o nich zielonego pojęcia i nie wiesz co robią
Nie mam nic lepszego do roboty niż wisieć na root'cie i wpisywać randomowe komendy w terminalu żeby sobie popatrzeć co robią.
Aż taki "zielony" nie jestem bez przesady...

Eh, to po kolei co miałem jak wcisnąłem strzałkę w górę:
Root:

Kod: Zaznacz cały

mount -t iso9660 -o loop ./debian-live-502-i386-gnome-desktop.iso /mnt/iso
nano /etc/apt/sources.list
apt-get update
apt-get install playonlinux
apt-get install conky
tu kilka razy przerzucanie JPG'ów z /home/ryuq/Dokumenty do /media/<numer dysku>

i tyle z Roota.

User:

lspci -vv
wine hl.exe 
i dosłownie tyle. Kilka mkdirów było jeszcze, bodajże jak coś w /mount robiłem żeby iso Debiana zamontować (na końcu zrezygnowałem w ogóle z tego)

i tyle. Fakt, niszczycielskie komendy doprawdy, co druga mi listę errorów wywalała.

A tak na poważnie to miałem jedynie jeden komunikat o tym że maleje miejsce na dysku i tyle. Głównie siedzę w necie i nie grzebię nic w terminalu, albo raz
na ruski rok odpale HL przez Wine, i tyle z tego.

Bym miał jakieś errory, cokolwiek, to przecież bym napisał.
Ale po kolejnym restarcie znowu mam ten sam błąd.[/quit]
Błąd w sensie to "Coś poszło źle. Wystąpił problem i nie można przywrócić systemu..."
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

wykonaj taką komendę
aptitude clean
a potem
df -H
i wklej wynik ostatniej komendy

A po co montowałeś obraz debiana? I co tam robiłeś?
Ryuq

Wielkie Dzięki...po prostu było za mało miejsca. Nawet nie pomyślałem o tym że mogłem go tak zapchać.
Teraz tak, mam 18gb wolnego na dysku, czy da się jakoś je dodać "w locie" do partycji linuxowej LVM? Bo niby mógłbym GParted'em zbootowanym ale czy jest jakiś inny sposób? Nie mam zbytnio jak na razie wypalić płyty, jakiś inny sposób, chociażby tekstowy?
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Da się z lini komed nagrać obraz
growisofs -dvd-compat -Z /dev/sr0=isoimage.iso
Awatar użytkownika
Rafal_F
Moderator

Post autor: Rafal_F »

Na jakiej partycji brakuje miejsca?
Może zacznij od:

aptitude clean
I sprawdź ile zajmują logi w:

/var/log
Jeżeli nie ma się odpowiednio skonfigurowanego logrotate to mogą zajmować całkiem sporo.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Było za mło miejsca. Już wyczyścił, bo podałem mu to rozwiązanie post wyżej. Teraz chce zrobić lvm.

Obawiam się,że zrobienie lvm to zaoranie całego dysku i instalacja od nowa.
Awatar użytkownika
Rafal_F
Moderator

Post autor: Rafal_F »

A sorki, nie doczytałem.

Skoro już ma LVM (tak zrozumiałem), to dodanie nowego voluminu, to nie problem.
https://wiki.archlinux.org/index.php/LV ... lume_group
http://linuxtoprzeciezproste.blogspot.c ... ie_21.html
ODPOWIEDZ