Ca

Wszystko Off Topic
Awatar użytkownika
Menel
Member

Post autor: Menel »

zielony kazio musisz dodać architekturę i386
entries/210-Instalacja-skype-i-wine-pod ... 64-bitowym
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

dfoinstalować pakiet winetricks
zielony kazio

Post autor: zielony kazio »

no udało się wine uruchomić ...wystarczyło tylko uruchomić notatnik i zrobił folder /wine :) i dociągną coś
nakładki Q4wine nie mogłem z tym połączyć to ją wywaliłem..z terminala chodzi...
ale mam problem chyba jeszcze z grafiką bo strasznie laguje i twoża sie artefakty
czy tu tak jak pod winda instaluje się stery prócz standardowych?
i z flaszem mam problemy I
nie wiem jak z kodekami do filmów avi i rmfb
większość już mam .przeglądarka , office , klienta torrent ,kadu ,vlc player ,
i jest problem z głosem w lxd bo ściszam dźwięk a on nie reaguje a w alsa mixer tak (tego xfce nie było)
najwiekszym problemem jest repo wiem jak sie edytuje ale z skad to brac to nie wiem sa orginalne i dodałem ze stronki i klucze pobrałem bo niby tam kodeki sa jutro bede sie bawił napewno
Awatar użytkownika
Menel
Member

co do konfiguracji wina to nie mam pojęcia, bo nie zaśmiecam systemu takimi rzeczami...

z flaszem to możesz różnie...Jest standardowy flasz na fajerfoxy i inne przeglądarki, które go obsługują ale jest przeterminowany trochę. Jego instalacja sprowadza się do wydania polecenia:

Kod: Zaznacz cały

apt-get install flashplugin-nonfree
Jest jeszcze peper flasz świeższy i cały czas aktualizowany na bieżąco, ale chodzi tylko na chromowatych przeglądarkach
entries/261-pepper-flashplugin-w-chromium

co do kodeków i innych apków przydatnych rzeczy, Yampress nabazgrolił taki tutek:
entries/164-Tak-sta%C5%82o-si%C4%99-Czy ... -Rewolucja

co do problemów z dźwiękiem, grafiką to już potrzebne są logi i specyfikacja sprzętu, jakie masz dać i jak napisane jest na forum wszystko i tu koledzy specjaliści Ci z pewnością pomogą jak je podasz, z repozytoriami, podstawami zarządzania, konfigurowania ble, ble, ble dawałem Ci linka już w temacie (wszystko jest na forum), jak zwykle zachęcam do przeczytania dokumentacji, po jej ogarnięciu debian staje się prosty jak podanie ręki a większość problemów rozwiążesz sam a z zaawansowanymi to tu już koledzy obcykani na forum załatwią... ;)
pozdro
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

Menel, ale wine nie korzysta z flasha zainstalowanego pod linuxem... :D
Cała konfiguracja jest pod wine. Powinneś mieć w ustawieniach skrót do ustawień wine (ustawieniach swojego środowiska pod linuxem).
Flash poszukaj w pakiecie winetricks, który to może instalować dodatkowe potrzebne elementy do wine.
Awatar użytkownika
Menel
Member

źle zrozumiałem o co mu chodziło, myślałem, że chodzi o oddzielne sprawy mea culpa ;)
Awatar użytkownika
neo86
Beginner

Post autor: neo86 »

Odnosnie najnowszego Wine to jeśli bałaganu w systemie nie masz to powinno ci zadziałać poprawnie: entries/294-Debian-64-bit-Najnowszy-Win ... e%C5%9Bnie
Awatar użytkownika
saturno
Junior Member

Post autor: saturno »

zielony kazio pisze:no udało się wine uruchomić ...wystarczyło tylko uruchomić notatnik i zrobił folder /wine :) i dociągną coś
Masz do poczytania moje "winne" zakładki:
http://www.winehq.org/
http://wiki.winehq.org/FAQ_pl
http://wiki.winehq.org/Polish?action=sh ... 2%C3%B3wna
http://wiki.winehq.org/Gecko
http://wiki.winehq.org/Mono
A generalnie dla początkującego lepszy według mnie jest PlayOnLinux
Jest bardzo, bardzo minimalne ryzyko, że pozostanie jakiś syf w systemie po odinstalowaniu programu czy gry.
Poza tym odinstalowując jeden program w PlayOnLinux pozostałe (na innych dyskach wirtualnych) pozostają nienaruszone. Nie ma więc tak jak na czystym Wine problemów czysto Windowsowskich, że po dłuższym użytkowaniu pojawia się: zapchany rejestr czy procesy z autostartu innych czasem nawet odinstalowanych aplikacji.
Awatar użytkownika
Menel
Member

ja na winie miałem wszystko wyizolowane, że nic nie miało prawa się wydostać poza plik ~/.wine i tam sobie już wszystko ręcznie usuwałem jak była potrzeba (ewentualnie jeszcze skróty do apków z ~/.local/share/applications a rejestr wina też ręcznie zawsze czyściłem...A jak się już zrobił grubszy niekontrolowany syf to wywalałem cały folder wina i tworzyłem sobie nowy (albo przywracałem czystą kopię), grunt to nie dopuścić żeby coś zostawiało pliki jakieś konfiguracyjne itp poza dyskiem wirtualnym wina (zawsze można wyczyścić cały home z konfigów jak nie jesteśmy pewni czy jest jakiś syfik i przywrócić sobie czystą kopię-jak jest ;)
ODPOWIEDZ