[+] Brak GRUB'a po instalacji Debian 7.4 amd64

Pomoc dotycząca instalacji systemu
Awatar użytkownika
marcin1982
Moderator

Post autor: marcin1982 »

Grub nie ma się do czego odwołać - brak pliku konfiguracyjnego /boot/grub/grub.cfg.

Zrób tak jak radzi kolega Yampress, to samo, tylko trochę inaczej - dostałeś link do poradnika.

Potrzebujesz przeinstalować Grub w MBR => /dev/sda, i potem dla pewności jeszcze:

Kod: Zaznacz cały

update-grub
motywator

Post autor: motywator »

UDAŁO SIĘ!
Sformatowałem partycję na nowo ale tym razem zaznaczyłem na jednej flagę rozruchową i teraz po instalacji systemu kiedy odpaliłem go za pośrednictwem super grub disk'u i połączeniu się do sieci zainstalowałem gruba poleceniem

apt-get install grub2
następnie tak jak @marcin1982 pisał tj

grub-install /dev/sda
i na koniec

update-grub
i wszystko się udało :) System nie wstawał po instalacji gruba bo nie miał ustawionej flagi rozruchowej na żadnej partycji :) Serdecznie dziękuję za pomoc wszystkim :)
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

Ja wiele razy przy multiboocie nie miałem ustawionej flagi rozruchowej, a 3 systemy potrafiły się uruchomić z gruba bez żadnych problemów
motywator

Post autor: motywator »

Yampress pisze:Ja wiele razy przy multiboocie nie miałem ustawionej flagi rozruchowej, a 3 systemy potrafiły się uruchomić z gruba bez żadnych problemów
A no widzisz :D u mnie nie działało a po ustawieniu flagi rozruchowej odpaliło się z pierwszego "kopnięcia" :D Tak czy owak problem rozwiązany. Dziękuję raz jeszcze :)
ODPOWIEDZ