Niedzia

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
LinXbro

Post autor: LinXbro »

cały czas nic nie znajduje :/

Kod: Zaznacz cały

[INDENT]lo        no wireless extensions.

wlan0     IEEE 802.11bgn  ESSID :o ff/any  
          Mode:Managed  Access Point: Not-Associated   Tx-Power=0 dBm   
          Retry  long limit:7   RTS thr=2347 B   Fragment thr :o ff
          Encryption key :o ff
          Power Management :o n

eth0      no wireless extensions.
[/INDENT]
Dodane:
Ciekawa rzecz. Jako, że na wczoraj potrzebuje działającego WiFi w tym laptopie usunąłem na razie Debiana i wgrałem Windows 7, okazało się, że po wgraniu sterowników 8723BE również nie działało WiFi :D . Wgrałem natomiast sterowniki Realtek Wireless LAN 8188EE (11bgn), 8723CE (bgn) - również dedykowane przez Lenovo do modelu B5400 i tu dopiero WiFi zaskoczyło ;)

Na razie na miesiąc będę musiał odstawić Debiana z uwagi na brak kablowego internetu w miejscu pobytu ale ta informacja będzie punktem zaczepienia do dalszej walki o uruchomienie WiFi w Debianie jak wrócę ;)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Rafal_F
Moderator

Post autor: Rafal_F »

Obawiam się, że to tak nie działa. Moduł ładowany jest na podstawie, PCI ID. Nawet jak zainstalujesz inny moduł nie zmusisz go do pracy z danym urządzeniem, trzeba by grzebać w źródłach. Z tym modułem są drobne problemy, tam w późniejszych commitach było parę innych łatek, podejrzewam, że to może być problem. Może to poprawią przez ten miesiąc.

Moduł ma być oficjalną częścią jądra od wersji 3.15: http://marc.info/?l=linux-netdev&m=139308947816113 więc powinni w tym czasie dopracować jego stabilność.
LinXbro

Post autor: LinXbro »

No i dobrze mam nadzieję, że się wyrobią ważne że są świadomi niedoróbek... swoją droga to Lenovo powinno zapewniać sterowniki na platformy Windows/Unix, mało nie zarabiają na sprzęcie................
ODPOWIEDZ