i działa. Szkoda, że nie ma profilizacji tych ustawień, bo niestety przy przełączaniu userów już zalogowanych, ich ustawienia jasności się nie zmieniają
Andrzej70 pisze:Szkoda, że nie ma profilizacji tych ustawień, bo niestety przy przełączaniu userów już zalogowanych, ich ustawienia jasności się nie zmieniają
Sam korzystam z KDE + Radeon + otwarte sterowniki i na próbę utworzyłem drugie konto.
Na jednym koncie wstawiłem do autostartu taki skrypt:
Ja mam zwykłe gnome i nie mam zielonego pojęcia gdzie jest ten autostart. Czy to może ta ikonka "Programy startowe" która odpala okno "Preferencje programów startowych"? Czułem, że to niemożliwe, żeby programy startowe były przetwarzane podczas przełączania userów, ale wrzuciłem skrypt do autostartu. Niestety nie działa, tzn. działa tylko podczas pierwszego logowania. Żeby zadziałał znowu, usera trzeba wylogować. W autostarcie jest też opcja "zapamiętanie ustawień przy wylogowaniu" ale jej zaznaczenie nie wpływa na zapamiętanie jasności :P.
Wrzuciłem do tego katalogu swój skrypt i w KDE skrypt w ogóle się nie ładuje.
Okazało się że zamiast skryptu należy zrobić aktywator z odpowiednim poleceniem.
Czy to zadziała w GNOME tego nie mam jak sprawdzić, bo posiadane Live-DVD nie posiada opcji wylogowywania.
Sprawdziłem i faktycznie tym katalogu co podałeś znajduje się plik konfiguracji środowiska. Mój skrypt o nazwie moje_ustawienia.sh znajduje się w katalogu /home/andrzej a po dodaniu go do Programów startowych, w katalogu /home/andrzej/.config/autostart/ pojawia się plik konfiguracji środowiska moje_ustawienia.sh.desktop. Niestety u mnie w gnome działa to tylko przy logowaniu i żeby znowu zadziałało, trzeba się najpierw wylogować i zalogować ponownie.
Nie wiem jak ci się to udało z tym autostartem u siebie w kde, bo na mój rozum autostart powinien zadziałać raz przy pierwszym zalogowaniu. Przełączanie usera nie powinno odpalać autostartu.
Ustawienie jasności trzeba by załatwić w menadżerze logowania zdaje się, bo on coś tam wykonuje jak się przełączam na innego usera. W sumie nie jest to wielka tragedia, bo aż tak często nie pracuję z kilkoma userami, więc teraz i tak o wiele rzadziej muszę regulować jasność niż poprzednio.
Andrzej70 pisze:
Nie wiem jak ci się to udało z tym autostartem u siebie w kde, bo na mój rozum autostart powinien zadziałać raz przy pierwszym zalogowaniu. Przełączanie usera nie powinno odpalać autostartu.
Ustawienie jasności trzeba by załatwić w menadżerze logowania zdaje się, bo on coś tam wykonuje jak się przełączam na innego usera. W sumie nie jest to wielka tragedia, bo aż tak często nie pracuję z kilkoma userami, więc teraz i tak o wiele rzadziej muszę regulować jasność niż poprzednio.
Opisze jak u mnie to wygląda, to może coś wykombinujesz:
Wrzucam aktywator do Autostartu => Uruchamiam go lub się przelogowuje tak żeby się aktywował => w menu wciskam: Przełącz użytkownika => Nowa sesja => wyrzuca mnie do ekranu logowania gdzie loguję się na konto drugiego użytkownika => na koncie drugiego użytkownika wciskam: Przełącz użytkownika i wybieram sesję pierwszego usera.
Po uruchomieniu sesji obydwu użytkowników przełączać się pomiędzy nimi można również za pomocą kombinacji klawiszy: Ctrl+Alt+F7 <=> Crtl+Atl+F8
Yampress pisze:Do /etc/rc.local aby podczas uruchamiania dla wszystkich już było bez żadnych skryptów i zabaw "na sztywno"
Yampress a konkretnie to co i jak zrobić?
saturno zrobiłem tak jak napisałeś i niestety jasność przy takim przełączaniu pozostaje niezmieniona. Czy ty masz na pewno ustawione różne jasności na każdym z tych userów? A może po prostu w kde grafika jest skonfigurowana "per user session" czyli tak jak pulse audio w gnome?
P.S.
Jednak szczena mi opadła, bo się okazuje, że za pomocą kombinacji Ctrl+Alt+F(7+) mogę przełączać nawet więcej niż 2 userów. Przy pierwszym przełączeniu pyta o hasło, ale potem już nie. Jak się nie wyloguję ze wszystkich userów, tylko np. z aktualnego usera, to pokazuje się ekran logowania. Ktoś przychodzi wciska kombinację i wchodzi na mojego usera bez hasła!!! Chyba można to porównać z terminalami, które też można przełączać i też nie są zabezpieczone hasłem!. Jednym słowem trzeba cholernie uważać z tym przełączaniem userów
Gdybym przy wylogowywaniu z danego usera dostał ostrzeżenie, że jeszcze jakiegoś usera mam zalogowanego na innym terminalu, to by było miło. Wizja konieczności sprawdzenia wszystkich terminali, po wylogowaniu z danego usera (czyli wciskanie po kolei Ctrl+Alt+F1 aż do Ctrl+Alt+F12) napawa mnie grozą.
Andrzej70 pisze:saturno zrobiłem tak jak napisałeś i niestety jasność przy takim przełączaniu pozostaje niezmieniona. Czy ty masz na pewno ustawione różne jasności na każdym z tych userów?
Miałem na jednym użytkowniku skrypt rozjaśniający, a na drugim nie było żadnego skryptu.
Przed chwilą zrobiłem jeszcze raz test, tym razem na jednym użytkowniku jest skrypt ściemniający, a na drugim rozjaśniający. I również działa.
A może po prostu w kde grafika jest skonfigurowana "per user session" czyli tak jak pulse audio w gnome?
Grafiki w żaden sposób jakoś specjalnie nie konfigurowałem.
Wydaje mi się, że problem leży gdzie indziej, a mianowicie u mnie jasność regulowana tak jest jakby programowo, a u ciebie sprzętowo.
Ps. Próbowałeś do regulacji jasności używać: xgamma ?