Mam problem z niepamiętającym ustawień qt creatorem. QT 5.2.1 Już raz miałem problem z komunikatami, w których to informacja była o niemożliwości nadpisaniu paru plików w ./config/QtProject.
Wtedy to nadałem uprawienia xwr użytkownikowi do folderu i problem zniknął. Jednak zauważyłem, teraz ,że QT nie pamięta jaka była ostatnia sesja, nie pamięta ustawienia czcionki. Zawsze po uruchomieniu zmienia wszystko na default. Podczas ręcznego wyszukania pliku z ostatnim projektem dostaję taki oto komunikat.
Kod: Zaznacz cały
Brak pliku .user z ustawieniami, utworzonego przez tego Qt Creatora.Czy pracowałeś z tym projektem na innej maszynie lub używałeś innej ścieżki do ustawień?
Czy wciąż chcesz załadować plik "/home/rafal/ProjektyQT/pierwsze/pierwsze.pro.user" z ustawieniami?
Kod: Zaznacz cały
ls -ARl
EDIT
Problem rozwiązałem. Okazało się, że jak pierwszy raz instalowałem Qt to załadował się do /opt pod skrzydła root-a z tond wynikły komplikacje ponieważ program z poziomu użytkownika nie mógł nic mieszać w katalogach opt.
Rozwiązanie: usunięcie katalogu Qt z katalogu /opt oraz katalogu konfiguracyjnego, ponowna instalacja w katalogu użytkownika.
Pozdrawiam