[+] QT Creator nie pami

Potrzebujesz pomocy z C, C++, perl, python, itp.
FunLnx

[+] QT Creator nie pamięta ustawień

Post autor: FunLnx »

Witam

Mam problem z niepamiętającym ustawień qt creatorem. QT 5.2.1 Już raz miałem problem z komunikatami, w których to informacja była o niemożliwości nadpisaniu paru plików w ./config/QtProject.
Wtedy to nadałem uprawienia xwr użytkownikowi do folderu i problem zniknął. Jednak zauważyłem, teraz ,że QT nie pamięta jaka była ostatnia sesja, nie pamięta ustawienia czcionki. Zawsze po uruchomieniu zmienia wszystko na default. Podczas ręcznego wyszukania pliku z ostatnim projektem dostaję taki oto komunikat.

Kod: Zaznacz cały

Brak pliku .user z ustawieniami, utworzonego przez tego Qt Creatora.Czy pracowałeś z tym projektem na innej maszynie lub używałeś innej ścieżki do ustawień?
Czy wciąż chcesz załadować plik "/home/rafal/ProjektyQT/pierwsze/pierwsze.pro.user" z ustawieniami?
Prześwietliłem cały katalog z Qt5.2.1 komendą

Kod: Zaznacz cały

ls -ARl 
Z tego co widzę do wszystkie pliki są właściciela więc powinny być modyfikowalne, ale chyba jednak coś mi umyka.

EDIT

Problem rozwiązałem. Okazało się, że jak pierwszy raz instalowałem Qt to załadował się do /opt pod skrzydła root-a z tond wynikły komplikacje ponieważ program z poziomu użytkownika nie mógł nic mieszać w katalogach opt.
Rozwiązanie: usunięcie katalogu Qt z katalogu /opt oraz katalogu konfiguracyjnego, ponowna instalacja w katalogu użytkownika.

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ